Tøffere jakt på bidrag

Bidragsjegerne trapper opp letingen etter nærmere 70 000 fedre og mødre som ikke betaler barnebidrag. Fra mars foregår jakten over hele verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå får trygdeetaten hele verden som sitt arbeidsområde. Direktør Wilfred Bang ved innkrevingssentralen sier til Dagbladet at de første 500 sakene utenom Norden blir fakturert i mars.

Norske bidragspliktige skyldte ved årsskifte 2,3 milliarder kroner fordelt 67000 bidragsytere. 7000 er kvinner.

Innkrevingssentralen fikk i fjor inn 3,4 milliarder kroner fra 112000 bidragspliktige. Dette går til nærmere 150000 bidragsmottakere som igjen har til sammen 180000 barn som pengene går til. Enkelte personer har opptil en million kroner i gjeld. Trygdeetatens bidragsjegere har flere våpen i jakten på dårlige betalere.

- Vi kan bruke mange virkemidler, som for eksempel lønnstrekk og trygdetrekk. Dessuten kan vi, med rettens godkjennelse, beslaglegge pass. Dette har vist seg å være et effektivt hjelpemiddel for oss, spesielt om sommeren når folk er i Norge på ferie, sier Wilfred Bang.

Historisk dom

En fersk dom slår fast at det må reageres strengt mot å ignorere bidragsplikten. En 39-åring er dømt til 120 dagers ubetinget fengsel for å ha unnlatt å betale bidrag til sine fem barn i åtte år, sjøl om han hadde økonomisk evne til det.

I domspremissene heter det at den 39-årige finnmarkingen praktisk talt har ignorert bidragsplikten til sine fem barn. Dette til tross for at han i den aktuelle perioden har hatt til dels betydelige midler til å betale bidrag.

- Hensynet til den alminnelige respekt for pålagt bidragsplikt tilsier derfor at det må reageres strengt i en sak som denne, konkluderer tingretten.

39-åringen skyldte ca. en halv million kroner, da han ble politianmeldt av Innkrevingssentralen.

I 2000 hadde 39-åringen f.eks. en skattbar inntekt på en kvart million kroner, men prioriterte bort barna økonomisk.

39-åringen erkjente straffskyld i politiavhør. Han møtte ikke i tingretten, og det ble avsagt uteblivelsesdom.

Direktør Bang sier til Dagbladet at de har anmeldt 152 personer i denne type saker de siste fem åra. Bare i fjor ble 48 saker anmeldt.

Underslag

Bang forteller at de i utgangspunktet anmelder bidragspliktige personer når de har ei bidragsgjeld på over 100000 kroner, og samtidig har økonomisk evne til å betale bidrag.

- Vi har prøvd alle andre muligheter for å få inn bidrag, før vi går til politianmeldelse.

Det er ikke lett å komme seg unna Innkrevingssentralens bidragsjegere: Er du i fast jobb kan de pålegge arbeidsgiver å trekke deg i lønna. Får du skatt tilbake kan de gå til likningskontoret og ta beslag. Har du hus og bil kan de gå til namsmannen og gjennomføre en såkalt utleggsforretning. Løsøre kan de ta beslag i på samme måte.