Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tøffere politi mot sex-salg

TROMSØ (Dagbladet): Seint og tidlig skal politiet stresse horemiljøet i Finnmark. De ønsker også innskjerping av visumreglene for russiske borgere. - Myndighetene må vurdere om det er tjenlig at de russiske jentene får ubegrenset antall visa til Norge, sier politimester Christine Fossen i Vadsø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De russiske jentene strømmer til Norge på tredagersvisum. Deretter oppsøker de politiet og får forlenget visum for flere uker. I løpet av en time i går var 16 russiske jenter på Tana lensmannskontor for å få utvidet norgesoppholdet.

Nå skal det ikke lenger være automatikk i at jentene får utvidet visum. - Hver enkelt må gi en skikkelig begrunnelse for behovet for å bli lenger i Norge, sier Fossen.

Politiet i Sør-Var anger og Vadsø har fått en ekstrabevilgning for å uroe prostitusjonsmiljøet. Politipatruljer skal sirkulere rundt stedene hvor sexsalget skjer.

- Når kundene ser uniformer, er det flere som snur, mener politimesteren.

Fester jerngrep

Finnmarksbenken på Stortinget har bedt om et møte med justisministeren for å be om tiltak mot sextrafikken. Også lokalpolitikerne krever handling.

- Hvis ikke Justisdepartementet tar tak i dette nå, vil kriminaliteten ha Finnmark i et jerngrep i løpet av fem år, sier ordfører Eva Nielsen i Alta til Altaposten.

I dag finnes det ingen regler som begrenser hvor ofte russere kan dra til Norge. De har samme adgang som andre til å få turistvisum.

Politimester Christine Fossen i Vadsø ber om at dette prinsippet vurderes på ny: - Det bor mange mennesker på Kola, og nå ser vi at det strømmer russere til alle politidistrikter i Finnmark.

Mottiltak fra Russland?

Det er imidlertid ikke uproblematisk å diskriminere russere når det gjelder visumregler. Det kan bryte med politiske målsettinger om større åpenhet og kontakt over landegrensene. Og Russland kan svare med mottiltak som kan hemme norsk trafikk over grensa.

I flere kommuner i Finnmark har befolkningen gått sammen om å aksjonere mot sexhandelen. De får støtte av fastboende russere, som er bekymret for konsekvensene av horetrafikken.