Tøffere straff for giftesyk pappa

Tvang datteren til å gifte seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Faren og broren til en 18 år gammel jente som ble sendt til Nord-Irak og tvangsgiftet, har fått en strengere straff i Borgarting lagmannsrett enn de fikk i Drammen tingrett tidligere i år.

Nå er de dømt til fengsel i henholdsvis ett år og ni måneder og ett år og fire måneder, melder Drammen Tidende.

I tingretten ble de to dømt til 10 og åtte måneders fengsel.

Trakk forklaring

Påtalemyndigheten anket saken fordi de ikke var fornøyd med straffeutmålingen. Aktor ba om tre års fengsel, men fikk ikke medhold i dette kravet.

I lagmannsretten trakk den 18 år gamle jenta sin tidligere forklaring, men aktoratet har vært overbevist om at hun gjorde det etter press fra familien og andre i det kurdiske miljøet i Drammen.

Siden hun anmeldte faren og broren har hun levd i skjul. Hun har brutt kontakten med familien, men har ved noen anledninger møtt sin mor og sine mindre søsken på et hemmelig sted.

Faren og broren har hele tiden hevdet at jenta ikke er gift, men forlovet. Dette skjedde under et besøk i Irak da jenta var 16 år gammel.

Forsvarerne til de dømte har tidligere hevdet at jenta hevdet hun var tavngsgiftet fordi hun fikk kalde føtter etter at hun inngikk forlovelse med en jevnaldrende gutt i Irak.

Retten har sett videoopptak av det som skal være forlovelsen. Skakyndige på muslimsk kultur har tidligere konkludert med at festen som ble filmet var et bryllup, og ikke en forlovelse.

STRENGERE STRAFF: Faren og broren til den nå 18 år gamle jenta, har fått strengere straff for å ha tvangsgiftet henne bort i Nord-Irak. Bildet er fra Drammen Tingrett i mai 2005.