- Tøffere tone mot regimer

Statsminister Kjell Magne Bondevik varsler sterkere kamp mot regimer som bryter menneskerettighetene. Burma og Iran står øverst på statsministerens liste over land som kan vente seg tøffere tone fra Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsministeren har over lengre tid forsøkt med det gode, men nå er hans tålmodighet snart slutt.

- Militærregimet i Burma har vist seg umulig å snakke med. De har ikke vært villige til å diskutere problemet, og nå er det slutt på snakkingen, sa Bondevik på en menneskeretts-konferanse i formiddag. I første omgang har statsministeren oppfordret norske bedrifter til ikke å handle med burmesiske bedrifter. Hvis norske bedriftseiere ikke følger oppfordringen vil statsministeren innføre handelsboikott.

Trege bedrifter

Foreløpig har de fleste bedriftene fulgt Bondeviks uformelle handelsstans, men endel møbelbedrifter vegrer seg.

- Om nødvendig vil vi forby handel med Burma ved lov, men jeg håper næringslivet tar til vettet, advarte Bondevik. Bedriftene har 1998 på seg til å finne andre handelspartnere, etter det bør norske bedrifter ikke kjøpe burmesiske produkter ifølge Bondevik.

Iran i søkelyset

Mens amerikanske myndigheter ser med stadig blidere øyne på prestestyret i Iran, står landet høyt oppe på den norske sanksjonslista. Heller ikke iranske myndigheter er interessert i å snakke om sine brudd på menneskerettighetene. Norge har over lengre tid ytt bistand til Iran, den kan de nå se langt etter.

- Men det er foreløpig for tidlig å varsle en boikott av Iran, ifølge statsministeren.

VIL BLI TØFFERE: Statsminister Kjell Magne Bondevik har sett seg lei på at undertrykkende regimer ikke hører på oss.