Tøffere valgkamp

For første gang barket de sammen i en debatt, John Edwards og John Kerry. I morgen avgjøres det viktige «supertirsdag»-valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): På målstreken, i den siste debatten før morgendagens «supertirsdag»-valg, røk de to ellers så siviliserte senatorene i tottene på hverandre i New York i går. Etter at Edwards hadde beskyldt motkandidaten for å komme med samme gamle Washington-pratet om økonomi og handel, svarte John Kerry at det var underlig å bli angrepet for nettopp dette av en kollega i Senatet.

- Sist jeg så ham, var han kandidat til det amerikanske Senatet, og nå har han vært der i fem år. For meg virker det som Washington, sa Kerry.

Tøffere stil

Nervene var mer spent enn vanlig i denne siste store TV-debatten. Edwards har anlagt en merkbart tøffere stil de siste dagene og ville trolig markere en avstand til Kerry i gårsdagens debatt. Edwards ligger bak Kerry på alle meningsmålinger, og dersom han ikke vinner noen stater i morgen, vil hans kampanje sannsynligvis gå mot slutten. På spørsmål om han nå sikter seg inn som Kerrys visepresidentkandidat, svarte han:

- Å, nei! Langt ifra.

Kerry på sin side forsøkte å bekjempe det litt stive overklassepreget som hefter ved ham.

- Gi meg ei stue, gi meg en bar, en veteranforsamling eller et enkeltmenneske. Jeg tror jeg kan snakke til hvem som helst i dette landet, sa John Kerry.

Dagbladet fulgte ham på et folkemøte i New York lørdag kveld. I et auditorium i en av Brooklyns fattigste bydeler var det kø rundt gatehjørnene for å få høre mannen som kan bli USAs neste president.

Kerry prøver å knytte seg til alle steder han besøker. Riktignok glemte han navnet på Brooklyns ordfører, men fortalte om jobber han hadde hatt i militæret, stasjonert i dokk-området ut mot East River. Hans viktigste budskap er uansett behovet for å bli kvitt Bush.

En rørende scene kom mot slutten av møtet da en ung svart gutt fortalte sin historie. Michael Parker hadde droppet ut av skolen og var på god vei inn i kriminalitet, da han ble fanget opp av et hjelpeprogram startet av senator John Kerry.

- He is a cool brother (han er en kul broder), sa Michael Parker om den gråhårede herren i hvit skjorte og silkeslips.

Avgjørende stater

John Kerry og John Edwards har begge drevet en desperat valgkamp i de ti statene som velger tirsdag. Begge hopper fra stat til stat med noen få timers mellom. De to hovedgevinstene er det folkerike California og New York, men til sammen gir tirsdagen 1151 valgmenn, mer enn halvparten av det totale antallet.

HARD DEBATT: I den siste debatten før morgendagens «supertirsdag» røk de to ellers så siviliserte senatorene i tottene på hverandre. Her takker John Kerry (t.v.) John Edwards (t.h.) i New York i går.