Sam (50) var døden nær etter funn av kjøttetende bakterie:

- Tøffeste jeg har opplevd

Da Sam (50) ble lagt i koma, fikk familien beskjed om å komme og ta farvel.

INNLAGT: Sam lå seks dager i koma på Stavanger universitetssykehus. Foto: Privat
INNLAGT: Sam lå seks dager i koma på Stavanger universitetssykehus. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det har vært veldig vanskelig. Både helsemessig og økonomisk. Hadde jeg ikke fått den hjelpen jeg har fått, hadde jeg mest sannsynlig vært død nå.

Til Dagbladet forteller 50 år gamle Sam om tida etter at det i januar ved en tilfeldighet ble funnet en kjøttetende bakterie i kroppen hans da han var hos fastlegen for å ta en blodprøve.

Blodprøven viste at 50-åringen hadde CRP-verdier på 550 mg/L – langt over det som betegnes som normale verdier.

CRP er en forkortelse for C-reaktivt protein, som produseres i levra. CRP-proteinet har en funksjon i kroppens immunforsvar for å bekjempe infeksjoner og betennelser. Ifølge Lommelegen er normale verdier på under 10 mg/L.

MIDDAGSBUKTA: En kvinne ble smittet av den kjøttetende bakterien Vibrio i slutten av juni. Video: Lars Eivind Bones og Christian Roth Christensen Vis mer

Kritiske døgn

Etter at det ble oppdaget nekrotiserende bløtvevsinfeksjon eller nekrotiserende fasciitt - en kjøttetende bakterie - i kroppen til Sam, ble han hastet til sykehus. Det siste han husker er at han tok en MR-undersøkelse. Etter det ble alt svart.

Sam ble lagt i koma i seks dager, men under en operasjon noen dager seinere, stoppet hjertet hans opp. Situasjonen var så kritisk at familien ble ringt opp midt på natta.

- De ringte familien min for å be dem komme til sykehuset med en gang. Det var en veldig liten sjanse for at jeg ville overleve.

- Hva fortalte legene deg da du våknet fra koma?

- De sa at jeg hadde fått en veldig sjelden bakterie. Heldigvis klarte de å redde meg. De sa at kroppen min var veldig skrall, men at den samarbeidet. De reddet livet mitt, sier han.

Ifølge NHI er det cirka én til fem tilfeller av bakterien per 100 000 mennesker.

I etterkant av operasjonen fikk Sam beskjed om at det var fare for at han måtte amputere armen. Den kjøttetende bakterien hadde nemlig spist store deler av en muskel i den og var veldig nærme nerven.

Sam er oppvokst i Polen, men er nå bosatt i Stavanger hvor han har jobbet som rørlegger. Den jobben kommer han aldri til å kunne utøve 100 prosent igjen på grunn av de helseproblemene som bakterien har gitt.

- Jeg får aldri tilbake 100 prosent styrke i armen. Noen muskler er helt borte, slik at noen bevegelser ikke er mulig å gjennomføre, forteller han.

NRK omtalte saken først.

Preget

Av hensyn til familien vil ikke Sam omtales med etternavn. Familien har naturligvis hatt det svært tøft da han svevet mellom liv og død.

- Det er veldig vanskelig for meg å snakke om, sier Sam tydelig preget.

- Se for deg at et av familiemedlemmene dine havner på sykehuset og midt på natta får du en telefon om at det har oppstått en alvorlig situasjon. Det er veldig tøft, sier han mens stemmen brister.

Han kan ikke få rost sykehuset nok for den behandlingen både han og familien hans har fått.

- Både ortoped og plastisk kirurg har gjort en vanvittig bra jobb som jeg er veldig takknemlig for. De har også tatt godt vare på familien min.

Ser framover

Det har nå gått drøyt ti måneder siden Sam ble operert. Ved siden av å trene seg opp igjen, har Sam nå bestemt seg for å sette seg på den digitale skolebenken.

- Jeg tar nå nettstudier for å bli takstmann. Jeg ønsker å bruke erfaringen min fra byggebransjen, så jeg håper å komme tilbake i full jobb, sier han.

Han legger ikke skjul på at det siste året har vært tøft.

- Det har vært veldig vanskelig og det tøffeste jeg har opplevd, men jeg ser positivt på framtida. Jeg gir ikke opp, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer