- Tøffeste jeg har vært igjennom

Senterpartiet kunne ikke fortsatt i regjering uten å levere resultater til kommunene og bøndene nå. Det gjør Sp-leder Åslaug Haga klart overfor Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åslaug Haga avviser på det sterkeste at hun og hennes partifeller har drevet krisemaksimering og spill for å få gjennom viljen sin, slik en del Ap-folk og SV-ere ha anklaget dem for.

- Vi konstruerte definitivt ikke noen krise. Dette var ramme alvor. Hvis det skal være noen mening for Sp å sitte i regjeringen framover, var vi avhengig av å få resultater nå. Vi har aldri før vært så nær Sps smertepunkter, sier Haga.

Nær regjeringskrise

Vi treffer henne på kontoret noen timer etter at staten har lagt fram tilbudet til bøndene, flere dager på overtid.

Hun ber om kaffe for å holde seg våken. Det har gått i ett de siste dagene.

Hun startet uka med fire kampsaker på gule lapper. Plutselig sto landet overfor en mulig regjeringskrise. Sp-leder og olje- og energiminister Åslaug Haga visste at hun når uka var omme, måtte ha resultater på de fire punktene:

Det var inntektssystem og rammer for kommunene, det var landbruk, det var et par saker i revidert nasjonalbudsjett hun ikke vil snakke nærmere om nå.

- Det har vært tøffe tak. Saken er at på denne tida av året kommer x det alltid to meget viktige saker for Senterpartiet. Mai er sånn sett en viktigere måned for oss enn oktober, da statsbudsjettet legges fram. For det er nå rammene for kommunene legges, og det er tida for landbruksoppgjøret. I år var Sp helt avhengig av å levere på disse områdene. Kommunene hadde et knallgodt år i 2006. Men på grunn av lønns- og kostnads8utvikling har vi ikke fått den effekten av pengene de siste som vi skulle hatt. Vår kommunesatsing har bleknet. Kommunene står ikke lenger og skinner. Og det går djupt inn på meg når kommunene må kutte. For vi gikk til valg på løfter om lokal velferd. Vi måtte vise at vi som parti er til å stole på, sier Haga til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SLITEN: Nå skal jeg hjem og sove, sier Sp-leder og olje- og energiminister Åslaug Haga etter det hun kaller sin tøffeste uke i den rødgrønne regjeringen. Foto: Jacques Hvistendahl
SLITEN: Nå skal jeg hjem og sove, sier Sp-leder og olje- og energiminister Åslaug Haga etter det hun kaller sin tøffeste uke i den rødgrønne regjeringen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Seirene var bleknet
Hun mener det samme har skjedd i landbruket: Kostnadsveksten har spist opp effekten av fjorårets oppgjør.

- Tallene for 2008 så ikke bra ut. Derfor var vi nødt til å få til et bra opplegg både for 2008 og 2009. Vi visste at etter denne uka måtte vi kunne stå oppreist i forhold til kommunene. Vi måtte ta tilbake noe av troverdigheten som vi hadde mistet. Jordbruksoppgjøret måtte være så godt at vi greier å opprettholde levende landbruk.

Jeg forstår ikke de som snakker om trusler og krisemaksimering. Ikke noe parti kan tvinge seg fram i regjering. Men for at det skulle være noen mening for Sp i å sitte i regjering framover, var vi avhengig av å få til resultater nå. Vi er regjeringens minste parti, vi må være bevisste på at vi ikke kan få alt på alle områder. Men samtidig må vi ha evne til å prioritere de sakene som er viktige for oss. Det har vi gjort til nå. Vi synes vi har tatt en del belastninger etter valget, Trillemarka er en, uten at folka våre har sett noen seire. Våre seire hadde bleknet. Vi var avhengige av å levere.

Måtte levere

- Hvor nært var dere regjeringskrise?

- For meg har det vært den tøffeste uka jeg har vært gjennom fordi jeg var så inderlig bestemt på disse punktene. Jeg har ikke tidligere i den rødgrønne regjeringen vært så nær grensene for hva Sp kan akseptere. Man vinner ikke valg på det man har gjort, men på det man vil gjøre. Men man må i regjeringsposisjon bygge troverdighet på at man kan levere i framtida. Derfor må vi levere på det vi gikk til valg på i 2005, lokal velferd og næringspolitikk som inkluderer landbruk.

Bløffmaker

Den siste uka har det stått om Sps gjennomslag i regjeringen. Men det har stormet rundt Åslaug Haga i ukevis, først og fremst på grunn av konsulentavtalen med tidligere Enova-direktør Eli Arnstad.

- Tøffeste jeg har vært igjennom

-.Personlig opplevde jeg det fryktelig tungt å bli kalt bløffmaker og løgnaktig. Realiteten er at jeg nevnte Eli Arnstads navn, det står notert i et møtereferat. Jeg var ikke inhabil, og jeg har selvsagt rett til å foreslå navn. Jeg tar ansvar for at hun ble nevnt. Men så har anbudsreglene ikke vært fulgt, og det må vi rydde opp i.