Tofrontskrig for Ap

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Stoltenberg vil gjøre arbeid til alle til en hovedsak i valgkampen. Økonomisk politikk, sysselsetting og fordelingspolitikk er områder som er egnet til å få fram forskjellen mellom Ap og Frp. Derfor vil Stoltenberg møte hovedutfordrer Siv Jensen i hele 13 TV-dueller. Stoltenberg har lang erfaring i å styre landet, Jensen har ingen. I år kan han også raljere med Frp-programmets møte med finanskrisas brutale virkelighet. I analysen av markedskreftenes fallitt og behovet for statlig styring er de rødgrønne også samlet i front mot høyrepartiene.

Men de rødgrønne partiene spriker i en rekke viktige saker. Oljeboring i Lofoten og Vesterålen er en slik sak. SV vil at de sårbare områdene utenfor Lofoten og Vesterålen skal forbli petroleumsfri sone, mens Sp sier nei i alle fall de fire neste åra. Ap er delt, og landsmøtet utsatte derfor beslutningen i påvente av forvaltningsplanen. Utsettelse for å skaffe mer kunnskap var et greit kompromiss for landsmøtet, men ikke like greit i valgkampen der flere krefter vil gjøre kampen om Lofoten og Vesterålen til en hovedsak. Ap må forsvare seg på flere fronter uten å ha et omforent standpunkt.

Fylkesråd og tidligere næringsminister Odd Eriksen vil ha oljeutvinning og nytt liv i Nordland. Mens tidligere miljøvernminister og Ap-veteran Thorbjørn Berntsen i Dagbladet rådet Stoltenberg til å la oljen og gassen i Lofoten og Vesterålen ligge, vakte fiskeri- og kystminister Helga Pedersen miljøbevegelsens vrede da hun sa seg enig med Statoil-sjef Helge Lund i at mer oljeboring kan bidra til å styrke oljevernberedskapen. Det illustrer noe av spriket.

Siv Jensen vil utnytte splittelsen i Ap og i regjeringen for alt den er verd. Når Jensen anklager motstanderne av oljevirksomhet for å ville gjøre Lofoten til et museum, har hun mange i Ap med seg. I Dagens Næringsliv i går varslet SV-nestleder Audun Lysbakken at SV i år vil gå i åpen velgerkamp med Ap. Kampen vil ikke minst stå om miljøvelgerne. Det betyr at Ap og Jens Stoltenberg må føre en tofrontskrig, og det uten skarpe våpen. Det er ikke Stoltenbergs favorittøvelse.