Tøft byggoppgjør - men ingen streik

Partene i byggoppgjøret kom til enighet om ny tariffavtale i 03.30-tiden i natt, etter en svært tøff meklingsinnspurt. Meklingen fortsatte på overtid etter fristen midnatt, og var på nippet til å ende i streik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men byggeledelsen på Gardermoen og Rikshospitalet kan puste lettet ut: Det blir ingen streik blant de 18.500 bygningsarbeiderne i Fellesforbundet fra onsdag.

Bygningsarbeiderne fikk 3 kroner timen i generelt tillegg, nøyaktig det samme som verkstedarbeiderne. Minstelønnsatsene økte fra 81 til 92 kroner for ufaglærte og fra 92 til 102 kroner for faglærte.

Mange tariffer

Grunnet et svært komplisert tariffsystem er det usikkert hva årslønnsveksten for bygningsarbeiderne vil bli. I fjor endte oppgjøret sentralt og lokalt på til sammen 7.000 kroner. I år er det sentrale tillegget vesentlig bedre, alene trolig rundt 6.000 kroner. Det kan bety at bygningsarbeiderne får en årslønnsvekst helt opp i 11-12.000 kroner når de lokale forhandlingene er ferdige.

Nestleder i Fellesforbundet, Jens Petter Jensen, som ledet arbeidstakernes delegasjon, er godt fornøyd med det økonomiske oppgjøret. Mindre fornøyd er han med ikke å få innfridd kravet om at underentreprenører skal sikres samme lønns- og arbeidsforhold som arbeidstakerne hos hovedentreprenøren. Avtalen inneholder riktignok en ormulering som innfrir kravet et lite stykke på vei.

- For dyrt

- Det ble for dyrt for oss, konstaterer en langt mindre fornøyd forhandlingsdirektør i Byggenæringens Landsforening, Kirsti Stokland. Hun legger vekt på at det var svært viktig for arbeidsgiverne å unngå streik.

Bedriftene i byggenæringen må være forberedt på ubehagelige overraskelser når man får satt seg ned og regnet gjennom hva oppgjøret egentlig koster. Prosentøkning på et utall tariffer og akkorder slår nemlig svært ulikt ut, og Stokland sa rett ut at hun ikke har oversikt over hva oppgjøret egentlig koster.