- Tøft for dem som reiser, og familiene

Den norske Libya-styrken er klare for avreise.

LEDER: Oberstløytnant Bård Reidar Solheim skale lede den norsk F16-skvadronen under Libya-oppdraget. Han og resten av de ca. 120 andre deltakerne i operasjonen er klare til å reise. Foto: ALEKSANDER RAMBERG
LEDER: Oberstløytnant Bård Reidar Solheim skale lede den norsk F16-skvadronen under Libya-oppdraget. Han og resten av de ca. 120 andre deltakerne i operasjonen er klare til å reise. Foto: ALEKSANDER RAMBERGVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BODØ (Dagbladet): Terskelen for våpenbruk er høy for den norske F-16-styrken som skal delta i kampene i Libya.

- Vi er ydmyke overfor oppdraget vi er tildelt, sier brigader Per-Egil Rygg og oberstløytnant Bård Reidar Solheim i timene før avreise fra Bodø Flystasjon.

120 reiser - Vi trenger de få timene vi har nå, på å gjøre oss klare, sier oberstløytnant Solheim idet han forlater pressemøtet på Luftforsvarets hovedflystasjon i Bodø i ettermiddag.

Det er svært hektisk i timene før seks F16-maskiner og om lag 120 personer skal sendes fra Luftving 132 og skvadronene 331 og 332 i Bodø, og fra Luftving 138 og skvadron 338 på Ørlandet.

Allerede i morgen formiddag er de første flyene på vei fra Norge for å delta i operasjonene i Libya. Dette er det første skarpe oppdraget for norske jagerfly siden Afghanistan i 2006.

Oberstløytnant Solheim er såkalt detachment commander, og er mannen som skal lede den norske F16-skvadronen. Han har mangeårig bakgrunn som F16-flyger og har tidligere ledet norske operasjoner i utlandet, blant annet i Afghanistan.

- Foreløpig vet vi ikke hvor vi skal dra, men det blir enten til en base på Kreta eller Italia. Vi vet heller ikke mye om hva slags type oppdrag vi får ennå, men vi kan bidra med både «luft til luft»- eller «luft til bakke»-oppdrag, samt informasjonshentende oppdrag. Vi får våre retningslinjer fra FOH, og så får vi se, sier Solheim.

Han reiser selv nedover i morgen formiddag.

- Følelser i sving - Hvordan er magefølelsen før avreise?

- Jeg har ikke rukket å få noen magefølelse for dette ennå. Men selvsagt er det følelser i sving. Ikke minst da vi har fått svært kort
varsel. Men dette er jobben vår, sier Solheim.

- Det jobbes hardt med forberedelsene nå, og det er en positivitet blant dem som skal dra nedover, legger han til.

- Vet dere noe om hvor lenge der vil være der?

- Vi er rustet til å være der i minst tre måneder, men vi vet lite om hvor lenge oppdraget vil vare, sier Solheim.

Hjemmestøtteapparat En fortropp har allerede i dag reist nedover for å finne ut hvor de norske styrkene skal ha base. Igjen i Bodø blir luftvingsjef for 132 Luftving, brigader Per-Egil Rygg.

- Min jobb har vært å klargjøre den norske styrken for oppdraget i Libya, og holde dem kampklare. Både dem som reiser nedover nå først, og dem som blir igjen, og som kanskje skal sendes nedover seinere. Det vil være en rotasjon her, sier Rygg.

- Er dere beredt på skarpe oppdrag?

- Ja. Alle har trent godt og har vært igjennom en rekke øvelser og tokt det siste året, sier Rygg.

Han forklarer at det blant de om lag 120 personene som reiser nedover, i tillegg til piloter, også i stor grad er teknisk personell som skal holde flyene kampklare, samt presseoffiserer og sikkerhetsfolk.

- Farlig - Er oppdraget farlig?

- Ja. Det er det. Men vi tar alle forholdsregler og skal opptre med så lav risiko som mulig. Der har vi svært gode rutiner. Også menneskene i dette skal tas vare på, både ute i felten, og dem som er hjemme i Norge, vektlegger Rygg.

- Vi klargjør også et såkalt hjemmestøtteapparat og skal gjøre vårt beste for at de som reiser ned, skal kunne ha god kontakt med sine nærmeste, og at vi samtidig kan være til støtte for familiene. Det er klart dette er tøft, både for dem som reiser ned, og familiene, sier Per-Egil Rygg.

BRIFET PRESSEN: F.v. brigader Per-Egil Rygg, oberstløytnant Bård Reidar Solheim og Trond Ertsgaard, sjef for planstaben. Foto: ALEKSANDER RAMBERG
BRIFET PRESSEN: F.v. brigader Per-Egil Rygg, oberstløytnant Bård Reidar Solheim og Trond Ertsgaard, sjef for planstaben. Foto: ALEKSANDER RAMBERG Vis mer