Tøft for familiene

En vanlig soldat som Viliami Raass (19) sitter igjen med vel 5840 kroner i måneden når han er i krigen mot Irak. Flere familier får hjelp med mat og klær mens deres kjære er i krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SAN DIEGO (Dagbladet): Viliami er fra Namba i Idaho, der han jobbet på sin fars pizzarestaurant etter at han var ferdig med high school.

- Militæret kan hjelpe meg med å komme inn på college. Målet er å få en god utdannelse, sier menig Raass.

Dagbladet møtte menig Raass noen uker før han var ferdig med rekruttskolen for marinejegerne ved 12. Marine Corps District i San Diego. Han gledet seg til å tjenestegjøre for sitt land sammen med titusenvis av andre amerikanske soldater som er skipet ut fra San Diego til Midtøsten.

Selv er Raass verken gift eller samboer, men for mange av hans medsoldater er den økonomiske situasjonen kritisk. Utenfor Militærbasen Camp Pendleton i Sør-California fører kvinnene til soldatene som er sendt ut til krigen en annen kamp: sørge for å ha nok mat og klær for sine familier.

Flere kirkesamfunn samler nå inn mat og klær til familiene.

- Tar alt vi kan få

- Vi tar alt vi kan få gratis. Alt hjelper oss, sier Rachel Turner (20), som er mor til en to måneders babygutt og kone til en marinejeger som nå er i Irak.

Den lille familien bor gratis på militærbasen, men det hjelper lite når familien sitter igjen med knappe 800 dollar i måneden.

Boligsitiuasjonen ved Camp Pendleton har vært prekær.

- Du lærer deg å leve billig - og å ta alle mulige ekstrajobber, sier Mollie Stuckey (25), som har en sønn på seks måneder.

Mary Oldham, en 26 år gammel tobarnsmor, måtte derimot slutte som servitør da hennes mann ble sendt til Midtøsten.

- Jeg tjener ikke nok til å betale for barnevakt, sier hun til Los Angeles Times.

Lønna i det amerikanske forsvaret har lenge vært lav i forhold til sivile jobber, et faktum som har utfordret Pentagons rekrutteringsprogram.

- Et sjokk for mange

- En rekke av disse unge menneskene kommer inn i militæret fra småsteder. Selv om mange av dem er vant med å forholde seg til små budsjett fra før, er realiteten et sjokk for mange, sier Mike Hire, som leder støtteorganisasjonen Navy-Marine Corps Relief Society ved Camp Pendleton.

I fjor ga organisasjonen støtte og lån til 1784 marinejegere, de aller fleste gift og med barn. 6,8 millioner dollar ga organisasjonen til militærfamilier i San Diego-området alene i fjor.

- Situasjonen er alt annet enn bra, sier Hire.

TØFFE TIDER: Mange familier til soldater som er i krigen i Irak, sliter med økonomien. - Jeg får lønna mi ved at jeg får hjelp til å ta meg en utdannelse - og forsvare mitt hjemland, sier Viliami Raass (19).