- Tøft mellom samer og nordmenn

TROMSØ (Dagbladet): Forbudet mot å si «Carl I. Hagen» ved Drag skole i Tysfjord kommer ikke så overraskende på sametingspresident Sven Roald Nystø, som sjøl er født og oppvokst i nordlandskommunen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Her er det et tøft miljø mellom samer og nordmenn, sier Nystø til Dagbladet.

Toppet seg

Sametingspresidenten har også vært lærer ved Drag skole. Nystø vil ikke ha sagt noe om den spesielle regelen er et velegnet tiltak for å bedre skolemiljøet.

- Konflikten mellom det samiske og det norske miljøet har toppet seg ved Drag skole, sier Nystø.

I Dagbladet i går avviste Carl I. Hagen at han har noe ansvar for etniske konflikter i nord. Sven Roald Nystø mener også det er for overflatisk å skylde på Fremskrittspartiets utfall mot samene i valgkampen.

- Negative holdinger til samene ligger latent i deler av befolkningen. Men Hagen viser liten respekt overfor det samiske. Barn oppfatter slike signaler og bruker dem mot andre, mener sametingspresidenten.

Kulturkamp

Nystø tror ikke at «Hagen-forbudet» kunne ha kommet andre steder enn i Tysfjord. Han husker fra sin egen oppvekst at det samiske hadde liten verdi i bygda.

- Hver dag møtte vi negative utfall mot samene. Mange bærer preg av dette resten av livet, forteller Nystø.

- Holdningen til samekulturen er forskjellig i Tysfjord og i Indre Finnmark, hvor samene er i flertall?

- Det kan overhodet ikke sammenliknes. Etter hvert har det samiske fått status også i Tysfjord.

Det er vanskelig for noen å akseptere at samisk språk og kultur er likeverdig med det norske. De føler seg truet, dermed oppstår slike problemer som Drag skole sliter med, framholder Nystø.

De samiske og norske miljøene i Tysfjord har hatt liten kontakt med hverandre. Samene stelte med sitt, de norske bestemte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer