Kommune-reformen:

Tøft oppgjør med Erna: - Mislykket

Arbeiderpartiet går kraftig i rette med Erna Solbergs slakt av regjeringens kommuneoppløsninger. - En avledningsmanøver, mener stortingspolitiker Lubna Jaffery.

TAR OPPGJØR: Arbeiderpartiets Lubna Jaffery mener Erna Solberg bommer i regjeringens politikk for kommunene. Foto: Marit Hommedal / NTB
TAR OPPGJØR: Arbeiderpartiets Lubna Jaffery mener Erna Solberg bommer i regjeringens politikk for kommunene. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

ARENDAL (Dagbladet): - Det er fint at Erna Solberg har en omsorg for Kommune-Norge, men det kommunene trenger er penger, sier Lubna Jaffery (Ap).

Forrige uke langet Høyre-lederen ut mot regjeringens reversering av kommunereformen her i Dagbladet. Hun mener oppløsning av tvangssammenslåtte kommune som Søgne fra nye Kristiansand kommune går ut over de svakeste i samfunnet.

- De som taper er de gruppene som har mest behov for det offentlige, sa Erna Solberg til Dagbladet.

- Måtte kutte

Stortingspolitiker Lubna Jaffery rister på hodet når hun leser saken. Hun mener Solberg begynner i feil ende.

- At hun er opptatt av de svakeste, det er fint, men under henne så har de som sliter mest i kommunene, de har fått det dårligere under Erna Solberg.

Jaffery mener det er økonomien som er det største utfordringen i norske kommuner, ikke hvor grensene går.

- Jeg er opptatt av at kommunene er organisert på en bra måte, men det hjelper ikke å bare endre på strukturen og ikke gi de penger, sier Jaffery.

Jaffery var selv sosialbyråd i Ernas hjemby Bergen da hun styrte landet. Hun var byråd for arbeid, sosial og bolig i sentrum-venstrebyrådet fra 2019 til hun ble valgt inn på Stortinget i fjor høst. Ap-politikeren forteller om hvordan hun opplevde Solberg-regjeringens politikk som lokalpolitiker.

- Hun unnlater å snakke om det som faktisk er problemet i Kommune-Norge og det er kommuneøkonomien som hun har etterlatt seg. Det vi så var at vi gikk fra at vi hadde noe handlingsrom, til at vi nesten ikke hadde handlingsrom i det hele tatt.

- Mislykket reform

Jaffery mener det ble vanskelig for kommunene å skape tjenester for innbyggerne under Solberg-regjeringen.

- Vi hadde noe handlingsrom i 2015, mens vi i 2019 hadde ingen handlingsrom. Vi kunne ikke sette i gang noe nytt. Jeg måtte kutte blant annet innenfor rus og for utviklingshemmede. Det var fordi vi ikke fikk nok penger fra staten til å løse de oppgavene vi var satt til å løse. Det er min grunnleggende bekymring.

- At hun er opptatt av de svakeste, det er fint, men under henne så har de som sliter mest i kommunene, de har fått det dårligere under Erna Solberg

I sin kritikk av regjeringens reverseringsiver uttalte Solberg til Dagbladet at hun tenker på de ansatte som rammes av stadige omorganiseringer og grenseendringer.

Avledningsmanøver

Jaffery mener Solberg er opptatt av «snøen som falt i fjor».

- Jeg mener at hun kaster stein i glasshus. I stedet for å snakke om det kommunene trenger, så driver hun å snakke om en kommunereform som er mislykket.

- Hun prøver å forskyve debatten til noe den egentlig ikke handler om.

- Det er en avledning fra det som faktisk er det som er utfordringen i Kommune-Norge. Hun prøver avlede oppmerksomheten fra at hun i åtte år har brukt langt mindre på kommunene enn de trenger.

- Blår i øynene

Høyre-leder Erna Solberg har ikke anledning til å svare på angrepet fra Ap-politikeren, men nestleder Henrik Asheim rykker ut på hennes vegne.

- Her er jeg mer enig med finansministeren enn med Jaffery. I budsjettet sitt skrev han at det har vært høy vekst i kommunesektorens inntekter over flere år, og den økonomiske situasjonen i sektoren var god ved inngangen til 2022. Det er litt snodig at Jaffery nå taler egen regjering midt imot, sier Asheim til Dagbladet og fortsetter:

- Arbeiderpartiet forsøker å kaste blår i øynene på folk og avlede dem at hovedprioriteringen for regjeringen er å overstyre kommunestyrene slitte opp igjen sammenslåtte kommuner. Driftsresultatet for kommunene er det høyeste siden 2006, og det skjer etter åtte år med Høyre i regjering.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer