Tog kjørte i lastebil

Lokomotivføreren sprang bakover i toget, lastebilsjåføren rakk å hoppe ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Politiet fikk like før klokken 17.00 onsdag ettermiddag melding om et tog som hadde kjørt inn i en lastebil på en planovergang i Akersand i Stokke kommune i Vestfold.

Kort tid etter ulykken brøt det ut brann i lokomotivet som trakk de åtte vognene i toget. Lokomotivet er nå helt utbrent.

Blant passasjerne var Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch. Han satt i en av de fremre vognene da toget og lastebilen krasjet.

- Det var ekkelt, vi var jo ikke forberedt, og når man ser flammer får man tanker om at folk kan ha blitt drept, sier Gleditsch til Dagbladet.no.

Hørte bremsene ule

Toget forlot stasjonen i Tønsberg klokka 16.40 og var på vei mot Sandefjord og Skien da ulykken skjedde en knapp mil sør for Tønsberg. Toget hadde stoppet og ventet på passerende tog rett før ulykken skjedde. Det er derfor mulig at det ikke hadde rukket å komme opp i maks hastighet før det plutselig smalt.

- Vi hørte at bremsene ulte. Så kom det et kraftig dunk. Det ble veldig stille i kupeen, sier Ådne Berge, som var passasjer i en av de bakre vognene på toget.

- Folk reiste seg. Stemningen var veldig rolig, og det var ingen panikk. Vi gikk mot utgangene og hjalp hverandre ut, forteller han til Dagbladet.no. 


Begge førerne reddet livet
Lokomotivføreren skal ha sprunget bakover i toget da han oppdaget at han ikke klarte å bremse før toget traff kornlastebilen. Han var tilsynelatende fysisk uskadd etter ulykken, men ble brakt til sykehuset i Tønsberg for kontroll i forbindelse med eventuelle røykskader.

KRAFTIG SMELL: Bare flaks gjorde at ingen omkom da toget smalt i kjøretøyet som sto på skinnegangen ved Stokke. Foto: ARILD EIKREM
KRAFTIG SMELL: Bare flaks gjorde at ingen omkom da toget smalt i kjøretøyet som sto på skinnegangen ved Stokke. Foto: ARILD EIKREM Vis mer

Også sjåføren av kornlastebilen reddet livet. Han hoppet ut før toget traff i lastebilen og er sendt til sykehus for sjekk. 

- Han savner hunden sin, ingen vet hvor den er, sier Berge, som snakket med sjåføren etter at passasjerene hadde tatt seg ut av toget.

Den ene delen av lastebilen ble liggende foran lokomotivet. Den andre delen av lastebilen lå helt bak ved den bakerste vogna.

Det var 57 passajserer på toget.

Vet ingenting om årsak

Ingen ble skadet i forbindelse med brannen. Politiet har foreløpig ingen informasjon om hvorfor lastebilen ble stående fast på jernbaneovergangen da toget kom.

- Det er for tidlig å si, sier operasjonsleder Knut Henning Bjune. Politiet tok opp  vitneforklaringer fra passasjerene og vil gjøre en teknisk kontroll av lastebilen.

Jernbaneverket har allerede utkalt sin kommisjon til å granske ulykken. Det er foreløpig uklart om planovergangen er offentlig eller privat. Det skal ikke være bom på stedet.

- Det er første gang jeg hører om en ulykke ved denne overgangen, sier informasjonssjef Dag Svinsås til Dagbladet.no.