Tog-Norge er tilbake på skinner

Alle tog i Norge sto i ro i nesten tre timer.

TOGSTANS: Togene står Norge rundt. Her fra Lillestrøm stasjon. Foto: Dagbla-tipser.
TOGSTANS: Togene står Norge rundt. Her fra Lillestrøm stasjon. Foto: Dagbla-tipser.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 11.38-tida opplyser Jernbaneverket at sambandsfeilen er rettet og at togene er tilbake i normal drift.

- Det må påbregnes følgeforsinkelser. Vi beklager ulempene problemene med GSM-R har medført for de reisende, skriver Jernbaneverket på Twitter.

Alle tog sto fra rundt klokka 09  til over 11.30 i dag i ro grunnet en sambandsfeil mellom tog og togleder.

Problemet gjaldt alle tog i hele Norge. Da feilen oppsto kjørte togene fram til første stasjon og stoppet der.

- Nødnettet (GSM-R) er nede over store deler av landet. Togene kjører fram til første stasjon og stopper der, meldte Jernbaneverket først på Twitter.

FLÅM: Det var full stans på Bergensbanen. Foto: Gunnar Thorenfeldt
FLÅM: Det var full stans på Bergensbanen. Foto: Gunnar Thorenfeldt Vis mer

- Regelverket er slik at når togenes eget nødnett er nede, så må togene stanse. De stanser ved nærmeste stasjon og avventer, sier pressevakt Arvid Bårdstu i Jernbaneverket til Dagbladet.

- Det er den sentrale noden i dataparken som opererer GSM-R-nettet (radiosambandet tog - togleder) som er nede. Fortsatt uviss varighet, meldte Jernbaneverket på Twitter i 10-tida.

Han forteller at nødnettet har en garantert oppetid på over 99,9 prosent. Jernbaneverket har en ny server under utvikling i en gammel ubåthangar i Trondheim, men denne er ikke ferdig ennå.

- Det er lagt ned store ressurser for at vi skal ha doble systemer, sier Bårdstu.

- ET KLONDYKE: - Det er et klondyke for drosjeeiere på Oslo s i dag, sier minibussjåfør Christian Schibsted i Røyken og Hurum Taxi til Dagbladet. Først fikk han 10-12 passasjerer fra Spikkestad til Oslo S i 10-draget. Og i 11.30-tida var han i ferd med å fylle minibussen tilbake samme vei. - For meg passet det bra som har en rolig periode mellom skolekjøring. Jeg merker at NSB er mye mer i rute nå enn før, så det er mindre slike oppdrag som i dag, sier han. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet
- ET KLONDYKE: - Det er et klondyke for drosjeeiere på Oslo s i dag, sier minibussjåfør Christian Schibsted i Røyken og Hurum Taxi til Dagbladet. Først fikk han 10-12 passasjerer fra Spikkestad til Oslo S i 10-draget. Og i 11.30-tida var han i ferd med å fylle minibussen tilbake samme vei. - For meg passet det bra som har en rolig periode mellom skolekjøring. Jeg merker at NSB er mye mer i rute nå enn før, så det er mindre slike oppdrag som i dag, sier han. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet Vis mer

Flere passasjerer Dagbladet har pratet med sier det tok tid å få informasjon og at det var lange køer i påvente av buss og taxi.

Direktør for Kommersiell i Flytoget, Sverre Høven, ber folk ta seg ekstra god tid til Gardermoen.

- Slik situasjonen er nå bør folk foreberede seg på 20-30 minutter lengre tid til Oslo lufthavn. Busser er i ferd med å komme i gang og taxier sendes kontinuerlig for passasjerer med dårlig tid, sier han.

Han regner med at det vil være en del køer både i Oslo og på lufthavnen, men det er ikke den traveleste tida på døgnet akkurat nå.

LIKE BLIDE:Passasjer Harald Sverdrup får hjelp til å rekke jobben i Husbanken i Drammen av kundeveileder Ida Marie Kristensen på OsloS, som samler opp passasjerer til å fylle en taxi til Drammen og Kongsberg. Hun startet arbeidsdagen som overkonduktør på lokaltoget til Dal, så ble hun plutselig kundeveileder på  Oslo sentralbanestasjon. Foto: Øystein Andersen / dagbladet
LIKE BLIDE:Passasjer Harald Sverdrup får hjelp til å rekke jobben i Husbanken i Drammen av kundeveileder Ida Marie Kristensen på OsloS, som samler opp passasjerer til å fylle en taxi til Drammen og Kongsberg. Hun startet arbeidsdagen som overkonduktør på lokaltoget til Dal, så ble hun plutselig kundeveileder på Oslo sentralbanestasjon. Foto: Øystein Andersen / dagbladet Vis mer

Gro Martnes, general for Pendlerforeningen, er sjokkert over at ikke det fantes en nødløsning når togfeilen først inntraff.

- Det er helt utrolig at ikke det engang finnes et backupsystem, slik at et nytt nett kunne tatt over for det som nå er full av feil. Det er fullstendig uholdbart at alle tog i hele landet står på grunn av dette.

Dagbladet kommer med mer.

FULL STANS: Oppslagstavlene på Oslo S var i det minste i rute. Foto: Øystein Andersen
FULL STANS: Oppslagstavlene på Oslo S var i det minste i rute. Foto: Øystein Andersen Vis mer