Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tog og fly - billigere enn bil

Reisesjekken for deg som skal hjem til jul Det lønner seg å ta flyet dersom du er alene og skal besøke slekt og venner til jul. For familier er derimot toget det billigste alternativet. Bilen bør du la stå i garasjen - i hvert fall hvis du tenker økonomisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har undersøkt priser og reisetider med fly, tog, buss og bil i førjulstida. Reisene går fra Oslo til tolv andre byer i Norge, Sverige og Danmark. Alle reiser begynner og slutter i sentrum. I prisene ligger derfor utgiftene til flybusser, ferjer og bompenger. Vi har også lagt til reise mellom flyplass og sentrum, ventetider og nødvendige pauser i bilkjøringen.

Med jetfart

Reiser du alene, koster det bare et par hundrelapper mer å fly (én vei med billigste billett) enn å ta toget. Til Stockholm ligger flyprisen under togprisen nå før jul, mens prisene til København er omtrent like.

Skal hele familien reise, er rabattene på toget mye bedre enn flyselskapenes. En reise for en familie på fire til for eksempel Bergen eller Molde blir dobbelt så dyr med flyet som med toget.

På skinner

Toget er billigst på de fleste strekningene. For å oppnå den laveste prisen, må du imidlertid kjøpe et rabattkort til 380 kroner. Kortet gir 50 prosent rabatt på «grønne avganger», og er en god investering hvis du reiser noen ganger med tog i året.

Bare til Haugesund taper toget. Ferje og drosje i Stavanger drar prisen opp i ca 500 kroner for en enkeltperson én vei.

Fly er nesten 80 kroner billigere.

La bilen stå

Dagbladets oversikt gir en meget klar melding til langturglade sjåfører: Gi bilen juleferie.

Beregningen tar ikke bare med bensin i reiseutgiftene, men også forsikringer, avgifter, avskrivning og service. Derfor viser oversikten at bilkjøring fort blir svært dyrt.

Størst utslag gir de virkelig lange turene. Én vei til Bodø med bil vil i reelle kostnader komme på 4690 kroner. Hvis du ikke overnatter underveis, kan du kanskje komme fram en time eller to før toget. Den som tar toget, sparer over 3000 kroner, og får en natts søvn på kjøpet.

For en familie på fire blir innsparingen noe mindre. Men 1500 kroner (én vei) er noe å ta med seg i julestria.

Ekspressbuss

Bussen er, ved siden av bilen, taperen i oversikten for reiser i Norge. Bare på den korteste turen, til Kristiansand, kan bussen konkurrere med fly og tog. Men du skal ha betydelig flyskrekk for å velge en tolv timers busstur til Ålesund framfor fly når også prisen er høyere.

Skal du til Göteborg, Stockholm eller København, er bussene mer konkurransedyktige. Til Göteborg bruker bussen bare én time mer enn toget, og koster bare halvparten for en enkeltreise.

Også familier som har tenkt å bruke bil til for eksempel København, bør ta en titt på bussprisene. Reisetida er omtrent lik, mens prisen er den halve.

503 Service Unavailable