Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tog på Bergensbanen coronastanset

Har sammenheng med mann som pustet passasjerer i ansiktet.

STABSET: Et tog er stanset på Bergensbanen grunnet mistanke om coronasmitte. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
STABSET: Et tog er stanset på Bergensbanen grunnet mistanke om coronasmitte. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

En mann i 30-åra ble fredag kveld pågrepet på Ål stasjon etter at han hadde gått rundt og pustet togpassasjerer i ansiktet.

Toget var på vei fra Oslo til Bergen, og seint fredag kveld kunne BT.no melde at toget hadde fått beskjed om å stanse på Dale stasjon på grunn av mistanke om coronasmitte.

- Dette henger sammen med hendelsen tidligere i dag. Denne vedkommende som er pågrepet av politiet påstår at han er smittet av corona, sier Nina Schage, pressevakt i VY til Dagbladet.

Får ikke forlate toget

Derfor fikk ingen av passasjerene forlate toget. Det var politiet som ga VY beskjed om å stanse, mens de jobbet med å få kontakt med helsemyndighetene.

- Ingen kan forlate toget. Det er 50 passasjerer om bord, i tillegg så er det 10 medarbeidere som har vært på jobb og som er på vei tilbake. Det er veldig god plass om bord, så folk kan holde avstand til hverandre, opplyser Schage.

Pressevakta sier at VY etter beste evne forsøker å ta vare på passasjerene, og at de gis gratis kaffe, vann og mat.

- Dette er jo en veldig kjedelig situasjon for dem som er rammet. Toget står på Dale og vi venter på videre beskjed, sier Schage.

Det var politiet i Sør-Øst som pågrep mannen på Ål stasjon, og det var overfor dem at mannen påsto at han var coronasmittet.

- Vi har gått en del runder i etterkant, blant annet med helsevesenet, og vi anser det som lite sannsynlig at han er smittet av coronaviruset, sier operasjonsleder Øyvind Hammervold ved Sør-Øst politidistrikt til Dagbladet klokka 00.50 natt til lørdag.

VYs pressevakt opplyser at toget kjørte fra Dale stasjon klokka 00.40. VY får opplyst fra helsemyndighetene at alle passasjerene som satt i samme vogn som den pågrepne mannen, blir sendt rett i hjemmekarantene.

- Det er tatt kontaktopplysninger fra alle på toget sånn at de kan følges opp av helsevesenet, sier Schage.

Pustet på togpassasjerer

Årsaken til at politiet har stanset toget er altså at politiet like over halv sju fredag kveld fikk melding om at en mann gikk rundt og pustet togpassasjerer i ansiktet.

- Han skal også ha forsøkt å håndhilse på flere om bord på toget, samt oppført seg skremmende, sa Øystein Eikedalen, operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt til Dagbladet.

Da en politipatrulje ankom stedet ble de angrepet med et brannslukningsapparat. Mannen, som er i 30-åra og fra Drammen, er godt kjent av politiet fra før.

Han ble først og fremst pågrepet for vold mot politiet, men politiet fastslår samtidig at det er straffbart å bevisst smitte andre.

- Vi har hjemmel for å straffeforfølge også her, fortalte Eikedalen.

Oppdateres

Hele Norges coronakart