Tog sporet av og traff bergvegg

Én hardt skadd under testkjøring av NSBs nye supertog i Vestfold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du informasjon eller bilder? Tips oss på telefon 24 00 00 00, e-post 2400@db.no eller sms/mms 2400.

NYKIRKE/OSLO (Dagbladet): Et testtog fra NSB sporet av mellom Nykirke og Holmestrand i Vestfold like før klokka 11 og traff en bergvegg. Minst én vogn veltet. Alle fem personer om bord er fraktet til sykehus. Fire betegnes som lettere skadd og én hardt.

- Da vi kom fram, fant vi fem personer på åstedet. Alle var i stand til å gå selv, mens én hadde smerter i brystet og ble sendt til Ullevål. De andre ble sendt til Sykehuset i Vestfold, sier innsatsleder Helge Knudsen i Vestfold politidistrikt til Dagbladet.

- Det var ingen som satt fastklemt. Det var ingen skjæring for å få ut noen, og det var heller ikke noe branntilløp, sier innsatsleder Jarle Steinnes i Vestfold interkommunale brannvesen til Dagbladet på stedet. De har nå avsluttet arbeidet på åstedet.

Totalvraket Årsaken til at togsettet, med fem totalt vogner, sporet av i en slak sving, er ikke kjent, og de materielle skadene er enorme etter at toget skrapet langs bergsiden.

ULYKKE: Minst én vogn veltet da NSBs nye «supertog» sporet av under en testkjøring mellom Nykirke og Holmestrand i Vestfold. Toget var ikke i regulær trafikk, og tre av de fem om bord var NSB-personell. Foto: Stener Kalberg
ULYKKE: Minst én vogn veltet da NSBs nye «supertog» sporet av under en testkjøring mellom Nykirke og Holmestrand i Vestfold. Toget var ikke i regulær trafikk, og tre av de fem om bord var NSB-personell. Foto: Stener Kalberg Vis mer

- Alle vognene er mer eller mindre skadd. Personmessig kunne det gått mye verre, sier Knudsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statens havarikommisjon har i første omgang sendt to inspektører på stedet. Årsaken og hendelsesforløpet er for tidlig å si noe om, og det er ikke kjent om ulykken skyldes eksterne faktorer eller feil ved selve togtypen, som er under utprøving.

- Nå er havarikommisjonen i gang på åstedet, og skal etterforske. De skadde vil bli avhørt så fort det lar seg gjøre, sier han.

Supertog legges på is Pressevakt Kjell Bakken i Jernbaneverket bekrefter overfor Dagbladet at avsporingen skjedde under testkjøring i retning Drammen med NSBs nye «supertog» Flirt, som etter planen skulle settes i drift 29. februar.

Flirt type 74, som skulle settes i drift på norske jernbanespor om to uker, er produsert i Sveits. Det velprøvde toget er allerede i trafikk på andre banestrekninger i Europa, uten problemer.

Alle testkjøringer avlyses nå inntil ulykkesårsaken foreligger, og innfasingen av Flirt-togene, som skulle starte på Østlandet, er foreløpig lagt på is.

- For vår del er det svært viktig å finne ut hva som kan ha skjedd. Vi stopper alle testkjøringer av denne togtypen inntil videre, til vi ser hva som forårsaket ulykken, sier kommunikasjonsrådgiver Håkon Myhre i NSB til Dagbladet.

Granskes Tre av de fem om bord er ansatt i NSB, mens de resterende er tilknyttet et eksternt selskap. Pressevakt Kjell Bakken i Jernbaneverket bekrefter overfor Dagbladet at avsporingen skjedde under testkjøring i retning Drammen.

Ulykkestoget kjørte strekningen Drammen til Larvik i morges uten problemer, og det var på tilbaketuren at avsporingen skjedde. Både Jernbaneverkets interne uhellskommisjonen og Statens havarikommisjon for transport skal granske hendelsen.

Strømmen er slått av og all togtrafikk innstilt på strekningen mellom Tønsberg og Holmestrand. Busser og drosjer vil betjene linja i overskuelig framtid.

FLØYET TIL ULLEVÅL SYKEHUS: Minst én person er alvorlig skadd i ulykken. Foto: Stener Kalberg
FLØYET TIL ULLEVÅL SYKEHUS: Minst én person er alvorlig skadd i ulykken. Foto: Stener Kalberg Vis mer