Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Togdirektør avviser kritikken

To personer omkom da en norsk familie på fire, som er hjemmehørende i Buskerud, var involvert i en ulykke i Danmark lørdag formiddag. I etterkant har naboer til ulykkesstedet lagt fram påstander om sikkerhetsbrister ved togovergangen.

ULYKKE: To personer omkom da en norsk familie på fire, som er hjemmehørende i Buskerud, var involvert i en ulykke i Danmark lørdag formiddag. Reporter: Frode Andresen. Vide: Frank Karlsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag formiddag omkom en far (34) og en sønn (7) da en personbil med en norsk familie på fire var involvert i et sammenstøt med et tog på Letbanen i Trustrup utenfor Århus.

Mor (32) og datter (6) ble fraktet til Århus Universitetshospital, og betegnes ikke som alvorlig skadd. Drammens Tidende får opplyst av dansk politi at 32-åringen har fått et brudd i en arm, og skal opereres i kveld eller søndag morgen. Datteren er uskadd.

Noen få togpassasjerer fikk mindre skader, og ble behandlet av helsepersonell på stedet, opplyser direktør i Letbanen, Michael Borre, overfor Dagbladet lørdag kveld.

Togføreren betegnes som uskadd, men har vært hos krisepsykolog da han beskrives som svært preget av hendelsen.

TO NORDMENN OMKOM: To nordmenn omkom i en ulykke mellom en personbil og et tog i Danmark. Video: Per Øxenholt Vis mer

Kritikk

I lokalavisa Århus Stiftstidende rettes det alvorlige anklager angående sikkerheten ved den aktuelle togovergangen. En nabo, Mike Klemmensen, sier at det ikke er bommer ved togovergangen.

- Det er ganske forferdelig det som har skjedd. Vi er rystet. Det verste er at bommene som er innkjøpt, ligger på en nabogård. De har bare ikke blitt satt opp før togene begynte å kjøre på strekningen, sier Klemmensen.

Letbanen-direktør Borre avfeier anklagen.

- Det er en overgang uten bommer, og således har det aldri vært bommer der, sier Borre til Dagbladet.

Han forteller at fartsgrensen på strekningen skal økes til 100 km/t, og at det i forbindelse med det skal installeres bommer på alle overganger langs strekningen.

- Det er altså ikke en feil. Det er slik det skal være, sier Borre.

DØDSULYKKE: To nordmenn omkom i forbindelse med en ulykke som involverer en norskregistrert bil og et tog utenfor Aarhus i Danmark. Foto: ØXENHOLT FOTO
DØDSULYKKE: To nordmenn omkom i forbindelse med en ulykke som involverer en norskregistrert bil og et tog utenfor Aarhus i Danmark. Foto: ØXENHOLT FOTO Vis mer

Anklager om sikkerhetsbrist

Nabo Klemmensen hevder også at det finnes ytterligere sikkerhetsbrister ved overgangen.

- De to siste dagene har vi registrert at lyssignalet ikke har virket. Så seint som i formiddag, kjørte mine foreldre over fordi signalet ikke blinket. Da de var ute på skinnene, oppdaget de at toget var på vei. Noen dager har det vært satt teip over lysene, hevder Klemmensen.

Klemmensen støttes i sin kritikk av sikkerheten ved ulykkesstedet av flere naboer som har uttalt seg til danske medier. Blant andre Morten Grantzau sier at sikkerhetssystemene ikke fungerer som de skal.

- Vi kjører mange ganger over de ulike togovergangene her, og over halvparten av gangene virker de ikke som de skal, sier han til DR.

- Tror jeg ikke på

Borre stiller seg kritisk til anklagen.

- Det tror jeg ikke noe på. Jeg har spurt om det har blitt registrert feilmeldinger ved overgangen, og svaret har vært «nei». Fra vårt ståsted ser det ikke ut til at det er hold i det som sies.

Borre synes påstanden er merkelig, og omtaler overgangen som trygg.

- Vi har et system som kalles Automatic Train Protection (ATP), som ville ha bremset ned toget dersom vårt system hadde registrert en feilmelding angående lyssignalene ved strekningen. Under slike omstendigheter kan toget kjøre forbi, men det bremses ned til en hastighet på 20 km/t.

- Vi kommer til å undersøke videre om det kan være hold i påstanden, men vårt system viser noe helt annet, sier Borre.

Tidligere lørdag sa Borre til Ekstra Bladet at overgangen er utstyrt med både alarmklokke og lys, som advarer om at det kommer et tog.

FAMILIE: Overfor Dagbladet opplyser norsk politi at familien er hjemmehørende i Buskerud. Foto: ØXENHOLT FOTO
FAMILIE: Overfor Dagbladet opplyser norsk politi at familien er hjemmehørende i Buskerud. Foto: ØXENHOLT FOTO Vis mer

Norsk politi ikke informert

Politiadvokat Hans Egil Seljordslia forteller til Dagbladet at de ikke har mottatt informasjon om mulige sikkerhetsbrister ved togovergangen. Dansk politi har imidlertid lovet å holde dem oppdatert.

- Etterforskningen pågår for fullt i Danmark, og jeg antar at de vil gå videre med denne informasjonen. Slik informasjon har stor betydning for å finne årsaksforholdet, og dersom noen eventuelt skal stilles til ansvar for ulykken.

Politiet har opplyst om at havarikommisjonen og bilinspektør er rekvirert for å undersøke ulykkesstedet. Letbanen bistår politiet med den informasjonen de trenger. Blant annet har de utlevert et videoopptak av hendelsen som undersøkes, sier Borre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!