RASENDE: De NSB-ansatte må belage seg på store mengder frustrerte togpassasjerer. Det jobbes med å sette opp alternativ transport, men dette vil ta en god stund. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
RASENDE: De NSB-ansatte må belage seg på store mengder frustrerte togpassasjerer. Det jobbes med å sette opp alternativ transport, men dette vil ta en god stund. Foto: Håkon Eikesdal/DagbladetVis mer

Togene er i gang igjen

Men du må forvente store forsinkelser. Jernbaneverket legger seg flat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Like etter klokken 1830 ble alle tog i Norge stanset. Det melder NSB selv i en pressemelding. Årsaken er en feil på radiosambandet mellom togene og togledersentralene.

Feilen ble utbedret klokken 21.15. Og et kvarter seinere var togene igang igjen.

- Passasjerene må vente seg store forsinkelser og uregelmessigheter i togtidene. Vi beklager på det sterkeste. Jeg har aldri opplevd at alle togene i hele Norge har stanset opp, sier Kjell Bakken, pressevakt i Jernbaneverket, til Dagbladet.

Nå vil Jernbarnevernet gå igjennom hva som kan ha skjedd. Det er de som har ansvar for å kommunikasjonssystemet som brøt sammen.

- Vi vil gjøre en nøye gjennomgang. En slik togstans er ikke akseptabel, sier Bakken.

Uten kommunikasjonssystemet som lå nede tidligere i kveld, er det farlig å kjøre tog, og ikke lov å kjøre tog, opplyser informasjonssjef Preben Colstrup til Dagbladet.

- Dette rammer alle som kjører med tog. Det kan være alt fra 10 000 til 100 000, sier Colstrup.

GSM-R-systemet ble tatt i bruk for fem år siden etter en gradvis utbygging. Systemet kom på plass etter Åsta-ulykken, og togene kan ikke kjøre uten at dette fungerer.

ALLE STÅR: Folk må pent vente. MMS-foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
ALLE STÅR: Folk må pent vente. MMS-foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet Vis mer

Rundt klokken 20 ble feilen lokalisert til en strømforsyning i serveren til operasjonssentralen i Trondheim.

UInder stansen prøvde NSB å sette inn alternativ transport, men kunne ikke garantere når samtlige tog i Norge kan erstattes med buss og drosje. — Det vil ta tid å få transporten på plass. Kunder som kan benytte annen offentlig kommunikasjon, bes gjøre dette, skriver NSB på sine nettsider.

Dagbladet kommer med mer.

FRUSTRASJON: Passasjerene kan lite gjøre, der de venter på toget på Oslo S. MMS-foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
FRUSTRASJON: Passasjerene kan lite gjøre, der de venter på toget på Oslo S. MMS-foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet Vis mer