Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Togene er stappfulle

Ellen Stensli tok den nå bombede toglinjen hver dag i ett år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg tok daglig toget fra Churchgate til Andheri, tre stasjoner etter Khar og før Jogeshwari i ett år. Nå er jeg redd for at noen av kollegaene mine var på togene som eksploderte, forteller Ellen Stenslie til Dagbladet.no.

Hun har reist på den nå bombede toglinjen hver dag i ett år.

Etter å ha jobbet i det multinasjonale selskapet EcoSecurities Group Pvt. ltd. UK i India i ett år, flyttet Stenslie tilbake til Norge for tre uker siden.

- Jeg har fått kontakt med noen av mine venner og tidligere kollegaer. Men det er fortsatt et par som jeg ikke vet noen ting om. Jeg er fortsatt veldig skjelven, forteller Stenslie.

- Alle tar toget 

- Tog i India er ikke som tog i Norge. Der borte tar alle toget til byen, fordi veiene er så dårlige. Så det blir kanskje riktigere å kalle det for en \'overgrunns-t-bane,\' sier Stenslie.

Hun forklarer at toget kommer hvert 2. eller 3. minutt og har fra ni til tolv vogner.

- Det er alltid stappfullt. Togene har ikke dører, og mange henger bokstavelig talt utenfor. Inni står man som sild i en tønne. Vi pleide å ha vanskeligheter med å komme oss av toget på grunn av at det var så mange mennesker. Hvis jeg skal anslå hvor mange mennesker som er på hvert tog i rush-tiden, vil jeg si mellom 2000 og 3000, sier hun.

DÅRLIG SIKKERHET:-Det er ikke noe problem for en terrorist å komme seg av og på togene, sier Ellen Stensli. Foto: SCANPIX/REUTERS
DÅRLIG SIKKERHET:-Det er ikke noe problem for en terrorist å komme seg av og på togene, sier Ellen Stensli. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Stensli tror at tallet på antall omkomne vil stige mye i løpet av dagen.

Dårlig sikkerhet

Stensli forteller at sikkerheten på togene er svært dårlig. - Det går mennesker av og på togene hele tiden uten noen som helst kontroll. Billettene blir ikke sjekket en gang, sier Stenslie.

- Er det lett for en terrorist å komme seg på toget?

- Ja, det er ikke noe problem for en eventuell terrorist å bevege seg inn og ut av togene, sier hun.

Kvinner og barn

I førsteklasses-vognene er det egne avdelinger for kvinner. - Jeg så bare togvogner som var førsteklasse for menn på bildene fra eksplosjonen, så det betyr kanskje at bombene smalt i mannsavdelingene. Barn pleier som oftest å sitte med mødrene sine i kvinneavdelingen, forteller Stenslie.

Hun forteller også at det langt fra kun er rikfolk som sitter i førsteklasses-vognene. - Det er ikke så mye dyrere i det hele tatt. Alle med vanlige kontorjobber, bruker førsteklasses-vognene, forteller hun.

image: - Togene er stappfulle

- Det er to pendlertog-linjer i Mumbai: Western og Central railway. Western er den eneste som ble bombet. Western går gjennom de \'finere\' delene av Mumbai. Og ettersom de har siktet seg inn på førsteklasses menn på slutten av kontortiden virker det som om målet er å ramme bedrifter og økonomien, sier Stenslie.

Hun ønsker egentlig ikke å spekulere i hva som kan ha vært motivet bak bombene, og forteller at det ikke er så sjeldent at det smeller i India på grunn av konfliktene i Kashmir.

HVER DAG: Ellen Stensli tok toget hver dag i ett år. Hun kom hjem for tre uker siden.
FLERE DREPT: Over 135 er meldt omkommet og over 300 er meldt skadd i eksplosjonen.