Toget ble sabotert

Politiet bekrefter sabotasje av nattoget mellom Oslo og Stockholm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nattoget mellom Oslo og Stockholm skulle egentlig være framme 06.50 men stoppet like øst for Katrineholm ca klokka 06.

Bremsesvikt og røykutvikling

Lokomotivføreren opplevde bremsesvikt og røykutvikling i første vogn.

- Han meldte om problemer med bremsene og røykutvikling. Mest trolig ble det forårsaket av at toget kjørte på noe, sier pressesjef Kajsa Moström i Statens Järnvägar (SJ) til Dagbladet.no.


La brønnlokk på skinnene

Hverken politiet eller SJ fryktet i dag tidlig at toget var blitt sabotert, men først nå kan de slå det fast.

-  Noen har lagt et digert brønnlokk på skinnene. Dette har slått i stykker noen ledninger under toget. Men hvorfor det begynte å brenne, vet vi ikke, sier kriminalinspektør Hans Toftelid ved politiet i Södermanland til Dagbladet.no.

- Vi ser svært alvorlig på dette, sier han.

Også passasjerene har fått beskjed om at toget ble sabotert.

NATTOGET SABOTERT: Bremsene sviktet, det ble røykutvikling og passasjerene måtte vente i fem timer etter at noen la et brønnlokk på skinnene til Stockholmstoget. Foto: Sammy Petterson/ Forss Bild
NATTOGET SABOTERT: Bremsene sviktet, det ble røykutvikling og passasjerene måtte vente i fem timer etter at noen la et brønnlokk på skinnene til Stockholmstoget. Foto: Sammy Petterson/ Forss Bild Vis mer

- Togpersonalet meldte for en stund siden via høyttaleranlegget at vi var blitt utsatt for en sabotasje, sier passasjer Geir Helge Sandsmark på telefon fra Sverige.

Både SJ, Banvärket og politiet er på åstedet for å finne ut hva som har skjedd.

Ventet i tre timer

De 200 personer i de 17 togvognene ventet i hele fem timer uten strøm eller toalett før de ble evakuert i 09-tida. De er nå på vei til Stockholm med nytt tog.

Selve stoppet skal ha vært helt udramatisk og ingen personer skal være skadd, men Sandsmark er ikke imponert over servicen til Statens Järnvåagar.

- Etter å ha blitt fem timer forsinket har vi ikke fått hverken mat eller vann. Det er både barn og eldre her, sier Sandsmark til Dagbladet.no.

Passasjerene har fått beskjed om at de får billettene refundert.