Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Toget går for Moræus Hanssen

Oslo Kinematografers Oslo Øst-vegring, grundig dokumentert her i avisa denne uka, har lagt markedet på østkanten vidåpent for private kinoeiere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom det ikke nå skjer en lynrask omlegging av kulturpolitikken fra byrådets og kinematografenes side, i favør av Oslo indre øst, kan kinotoget på østkanten gå rett foran nesa på Ingeborg Moræus Hanssen. Mange vil nok si hun har seg selv å takke for det.

· · - Når de definerer bort halvparten av Oslo blir det et hull, konstaterer en av de private interessentene, Jan Mehlum, som har løftet Tønsberg Kino fra ruin til suksess. Sammen med et vakkert kobbel av potensielle kinoeiere står han klar til å rykke inn på Oslo øst i det øyeblikk markedet blir lagt åpent.

· · Og det kan skje hvilken dag som helst, trolig allerede i løpet av dette året. Pussig nok er det Konkurransetilsynet som sitter med nøkkelen til den nye kinoæraen. Framskyndet av nettopp kinokrigen i Tønsberg, har de stilt spørsmål ved den dispensasjonen fra konkurranseloven som fins i den kollektive filmleieavtalen som norske distributører og kinoeiere har forholdt seg til i årevis. Det var denne filmleieavtalen som gjorde det mulig for filmdistributørene å nekte den nystartede kinoen i Tønsberg premierefilmer. På samme måte vil denne avtalen kunne forhindre at distributørene leier ut filmer til en eventuell privat kino i Oslo øst.

· · Men dersom, eller kanskje heller når, denne avtalen faller bort, blir det snakk om et helt nytt sjakkspill. I Oslo bystyre fins det nå flertall for å gi konsesjon til private kinoeiere. Med friere konkurranseforhold vil mye av Oslo Kinematografers markedsmakt (de har hånd om 29 prosent av det norske kinomarkedet) falle bort, og distributørene kan leie ut filmer til stort sett hvem de vil.