Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Toget skylt av sporet

12 000 mennesker på Sri Lanka er fryktet omkommet så langt. En av dem som er savnet, er Jonathan Rønningen (2). Vannmassene skylte et helt passasjertog av sporet og lot vognene ligge igjen som spredte leketøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekteparet Berit og Rolf Karlsen i Bergen har fått livstegn fra datteren og svigersønnen på Sri Lanka, men frykter at barnebarnet Jonathan på to år er omkommet. Han er fortsatt blant de savnede etter flodbølgen som rammet øya.

 -  Vi har via ambassaden i Colombo fått vite at vår datter og svigersønn er i fysisk god behold. De skal være på vei til Colombo, og vi håper å høre fra dem snart. Men sønnen deres, Jonathan, er savnet, og vi frykter at han er død, sier Rolf Karlsen til TV 2 Nettavisen mandag kveld.

Ekteparet Karlsen bor i Bergen. Datteren Hege Strand Karlsen, svigersønnen Morten Rønningen og barnebarnet Jonathan (2) er bosatt i Oslo.

Lik langs veiene

Sri Lanka er foreløpig det landet som er hardest rammet av flodbølgen. Minst åtte landsbyer er vasket vekk.

12 000 mennesker er fryktet omkommet så langt. 1,5 millioner mennesker har mistet hjemmene sine.

Sør for hovedstaden Colombo fikk et reportasjeteam fra BBC på vei i helikopter over katastrofeområdet se et massivt eksempel på ødeleggelsene:

Togvogner lå strødd som leketøy etter at flodbølgen rev opp skinnegangen.

Over 500 døde passasjerer hadde allerede blitt fraktet fra stedet. Langs den samme strekningen ligger også flere hundre biler og busser kastet omkring.

Dette blir bare verre og verre, sier norske fredsobservatører på øya.

-  Flodbølgen feide inn over fiskerlandsbyene langs kysten her. Jeg vet om minst seks landsbyer som nå er borte, og det er bare i dette området, sier Jan Ledang til Dagbladet.

I går evakuerte han fra byen Trincomalee, nordøst på Sri Lanka. -  Det ligger lik langs veiene. Mange leter fortsatt etter sine nærmeste. Etter barna sine, sier Ledang.

Kastet rundt

Alle de nordiske fredsobservatørene som befant seg på nordøstkysten av Sri Lanka, unnslapp flodbølgen med skrekken.

-  Jeg sov selv i andre etasje, og slapp unna de verste vannmengdene. Men tre av våre kolleger kom seg bare så vidt unna, sier Ledang.

Norske Alf Steinar Stølann, som sov i første etasje på hotellet, tviholdt på en søyle for ikke å bli skylt vekk av de store vannmassene.

-  Verst var det for to svenske kolleger som sov i bungalower på stranda. De ble kastet rundt i rommet sammen med stoler og bord. Dette har vært veldig dramatisk, nå skal vi til Colombo for debrifing, forteller Ledang.

Hele kystlinja på østkysten av Sri Lanka er alvorlig rammet. Da tsunamien slo til søndag morgen, var mange fiskere på strendene for å sanke fisk.

Behov for alt 

 Nettstedet Tamilnet melder om at det meste av landsbyer fra Mullaithivu til Vadamarachi i øst er vasket vekk.

 -  Det er behov for alt her. Vann, mat og medisiner. Folk har mistet alt, sier Ledang. Østkysten er en turistattraksjon, men ingen vet sikkert hvor mange turister som oppholdt seg i de små hotellresortene.

Døde turister

Myndighetene på Sri Lanka frykter at så mange som 200 utenlandske turister kan være døde.

Tre turister omkom på Ahangama Bay, blant andre den danske eieren av Stardust hotell. Turistmyndighetene i Sri Lanka sier 72 utenlandske turister er bekreftet døde, og mange er fortsatt savnet.

To av de omkomne er nordmenn.

GRÅT: Flodbølgens ofre i Sri Lanka har snart ikke tårer igjen. Sorgen og sjokket er tyngst når familier må hente sine døde barn på sykehus, som her i den historiske kolonibyen Galle.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media