Toget taper

GARDERMOEN (Dagbladet): Bilen slår toget i kampen om den nye hovedflyplassen. Bare de som skal til sentrale deler av Oslo, vil finne toget mest attraktivt. For bilistene får det så godt på Gardermoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyplassutbyggerne håper at halvparten av passasjerene kommer på skinner og de andre på asfalt.

Toget skal bruke 19 minutter fra Oslo til flyplassen. Stasjonen ligger bare 50 meter fra terminalbygget.
Problemet er å komme til toget. Om du ikke bor ved skinnegangen, må du først buksere med deg bagasjen til buss, trikk, bane eller taxi for å komme til stasjonen. Der venter en ny transportetappe av bagasjen, som jo alltid er tyngre enn planlagt. Men når du først sitter på flytoget, da går det raskt.

Med egen bil kan du kjøre rett fra ditt eget hjem og direkte til det store parkeringshuset som ligger kloss ved terminalbygget på Gardermoen. Da er det bare 50 meter å gå med bagasjen. Hvis du velger en av plassene for langtidsparkering, går det gratis buss helt inn til terminalbygget.

«Nødveier»

Fra Ring 3 i Oslo (Ytre Ringvei) bruker du en halvtime med bil til P-huset. Hvis spesielle omstendigheter på hovedveien skulle skape store forsinkelser, kan trafikken fort omdirigeres til «nødveier».

Dagbladet har vurdert situasjonen for en familie fra Nordstrand i Oslo som skal ut på reise. Bruker de egen bil, kan fire personer kjøre til Gardermoen i løpet av 50 minutter, inkludert tid til å finne P-plass og bussfrakt til terminalbygget.
Skal bilen stå der i en uke, er prisen 350 kroner, inkludert buss til og fra terminalbygget.

Kollektivt

Skal den samme familien reise kollektivt, må de først gå til sin lokale trikkeholdeplass. Vel framme i Oslo sentrum må de spasere fra trikken til Oslo S. Familien må slite seg over mange fortauskanter før den endelig kan sette seg på de nye supertogene, som skal bruke 19 minutter til flyplassen.

Billettene på toget vil koste fra kr 120 for en vei for en voksen. Det betyr at familien på fire (to voksne og to barn) må ut med kr 720 tur/retur. I tillegg må de betale for trikketuren til Sentralstasjonen, slik at reisekostnadene nærmer seg 800 kroner.

Og det tar tid å reise kollektivt. Selv om toget bruker bare 19 minutter, må vår familie helt sikkert regne med minst en times reisetid fra Nordstrand til Gardermoen, om ikke mer.

Konklusjon

  • Bil er best til Gardermoen om du ikke skal til og fra Oslo sentrum.
  • Kommer du på forretningsbesøk med lett bagasje, er toget best.
  • Bil blir billig å bruke, og parkeringsplassene er meget bra.

Toget kan være dømt til å tape.