Corona:

Toget ut av Nord-Korea

Kim Jong-un sendte russiske diplomater ut med dresin.

En uvanlig grensepassering i Nord-Korea har fått mye oppmerksomhet. Foto: Russian Foreign Ministry / Facebook / NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 108 000 +366
innlagt221 +12
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+685.5K
døde 3 020 000 +8.6K
Se mer

Som så mange andre regler, er også coronarestriksjoner strenge i landet ledet av Kim Jong-un. En av konsekvensene er at nesten alle former for kollektivtransport har blitt stengt for å unngå smittespredning.

En lang reise

Siden utbruddet av coronavirus har det derfor vært vanskelig å komme seg ut av landet. Det fikk åtte russiske diplomater erfare da de måtte skyve seg ut av landet på en åpen togvogn, en god gammeldags dresin. Det skriver flere utenlandske medier, inkludert BBC.

SKYVES OVER GRENSA: Reiseselskapets eneste mann fungerte som motor på toget, mens barn og bagasje var trygt plassert på dresinen. Foto: Russlands utenriksdepartement/NTB.
SKYVES OVER GRENSA: Reiseselskapets eneste mann fungerte som motor på toget, mens barn og bagasje var trygt plassert på dresinen. Foto: Russlands utenriksdepartement/NTB. Vis mer

Diplomater med barn

De åtte russerne som besto av flere diplomater og barna deres, reiste først i 32 timer med tog fra Pyongyang, før de fortsatte med en buss i to timer. Den siste kilometeren av reisen for å komme seg ut av Nord-Korea ble altså på en dresin, skriver Novaja Gazeta

Nord-Korea har noen av verdens strengeste koronarestriksjoner, som blant annet har betydd at grensene har vært stengt det siste året. En gruppe russiske diplomater og deres familier måtte ta en noe uvanlig avgang fra Nord-Korea torsdag.

Stengt kollektivtrafikken

For å unngå smittespredning under coronapandemien har den nordkoreanske regjeringen stengt nesten alle former for persontransport, og siden begynnelsen av fjoråret har det derfor vært vanskelig å finne en vei inn og ut av landet.

Derfor hadde ikke russerne mange alternativer til å reise hjem til Russland. Først måtte imidlertid russerne selv gjøre vogna klar og sette den på skinnene.

– Ettersom grensene har vært stengt i mer enn et år og kollektivtrafikken er stengt, krevde det en lang og slitsom reise for å komme seg hjem, skriver det russiske utenriksdepartementet på Facebook.

SKYVES OVER GRENSA: Reiseselskapets eneste mann fungerte som motor på toget, mens barn og bagasje var trygt plassert på dresinen. Foto: Russlands utenriksdepartement/NTB.
SKYVES OVER GRENSA: Reiseselskapets eneste mann fungerte som motor på toget, mens barn og bagasje var trygt plassert på dresinen. Foto: Russlands utenriksdepartement/NTB. Vis mer

Jubel over grensen

I videoen kan de sees jublende mens de skyver vogna over ei bru over elva Tumen, og krysser grensen inn til Russland.

Etter å ha passert grensen ble de møtt av representanter for det russiske utenriksdepartementet, og deretter tok de en buss til flyplassen i Vladivostok.

Corona-fritt Nord-Korea

Regjeringen i Nord-Korea påstår fortsatt at det ikke har vært noen bekreftede tilfeller av coronavirus i landet, og det er heller ikke offisielt registrert noen positive tester i landet.

MISSILSKYTING: Kim Jong-un og Nord Korea er offensive og aggressive om dagen, og i følge forfatter og Dagbladet-journalist Sun Heidi Sæbø bør trusselen tas på alvor. Vis mer

Likevel har Nord-Korea innført noen av verdens strengeste restriksjoner i kampen mot pandemien. Dette inkluderer stengte grenser, forbud mot offentlige forsamlinger og forbud mot ikke-forhåndsgodkjent reise til grenseområder.

I tillegg er det omfattende krav til bruk av bandasjer, temperaturmålinger på offentlige steder og vidtrekkende karantene.

Stengte ambassader

I løpet av det siste året har mange utenlandske diplomater forlatt landet, og flere vestlige ambassader er stengt som følge av corona-nedstengningen.

Ifølge BBC har de fleste forlatt landet via landeveien ved å krysse grensa til Kina, mens det i mars i fjor var et enkelt fly ut av Pyongyang, hvor rundt 80 utenlandske diplomater forlot Nord-Korea.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 061 742 (19.8%)i Norge har fått dose nr 1
300 783 (5.60%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer