Togføreren etter Gol-tragedien snakker ut

Han er ganske enkelt en lokfører som gjør jobben sin. Ufrivillig ble han én av hovedpersonene i en kollisjon der fem mennesker ble drept natt til 19. september. Nå ønsker han å legge tragedien ved planovergangen på Gol bak seg. Lokføreren er tilbake på jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NSB har skjermet lokføreren mot media. I stedet har han valgt å fortelle om hendelsen i NSBs konsernblad «Vingehjulet». Bladet fokuserer på hvordan en storbedrift tar seg av en enkelt ansatt som plutselig havner i en krisesitusjon som den lokføreren med et smell befant seg i 19. september i år.

- Jeg har det bra. Jeg føler ikke noe skyld eller synes synd på meg sjøl. Jeg har fått sove og har ikke hatt mareritt. Men jeg er forberedt på at det kan komme seinere, og at jeg kan få tilbakeslag.

Lange sekunder

Slik opplevde han skrekkscenariet, som fant sted ved planovergangen på Gol kvart over to natt til lørdag 19. september.

- Jeg så bilen etter å ha rundet kurven før stasjonen. Den bare svingte til venstre. Jeg tuta, så satte jeg på bremsen. Jeg håpet at bilen skulle få svingt unna slik at den ikke kom i mitt spor. Jeg tror ikke at han hørte meg, for meg så det ut som om hastigheten på bilen var den samme.

- Jeg traff den på sida slik at høyre bufferen traff baksetet mens framsetet var midt foran på loket. Fra jeg oppdaget bilen til det smalt, tok det kanskje tre til fem sekunder. Tida før toget stanset, var lang.

Den NSB-ansatte opplevde støtten fra kolleger som god, og beredskapen fungerte raskt. Bedriftshelsetjenesten var i kontakt med ham før han kom hjem den tunga natta.

- Jeg ventet med å fortelle kona om det. Det grudde jeg meg mest til, og jeg ville ikke vekke henne midt på natta. Det var tøft, men det var godt å få snakket med henne om ulykken.

Omfanget av ulykken gikk ikke opp for ham før på morgenkvisten.

- Jeg trodde først det bare hadde vært to i bilen, men fikk vite av politiet at det hadde vært fire. Jeg fikk ikke vite at det hadde vært fem før jeg hørte det i nyhetene på radioen klokka seks om morgenen da vi kjørte hjemover. Da reagerte jeg. Jeg fikk også en reaksjon da jeg hørte om minnestunden på Gol. Da tenkte jeg på de pårørende, forteller han til «Vingehjulet».

- Bilen kjørte på meg

Bildet media har tegnet av tragedien, ønsker han å rette opp:

- Jeg reagerer når det spekuleres i negativ retning om jernbanen, og når avisene skriver at toget kjørte på bilen. Jeg mener det var bilen som kjørte på toget i dette tilfellet.

Han har allerede kjørt den samme strekninga som dødsnatta.

Hans mentale helse er god, kommer det fram av intervjuet i NSBs konsernblad:

- I avisene sto det at avhøret av meg ble utsatt på grunn av min mentale helse. Det har ført til rykter og spekulasjoner om at jeg skulle ha tatt livet av meg. Jeg får nesten bruke ordene til ham som sa: «Ryktene om min død er sterkt overdrevet», sier lokførereren til «Vingehjulet».