Togføreren siktet for uaktsomt drap

- Grunn til å tro at han er ansvarlig, sier innenriksministeren i Spania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Togføreren Francisco José Garzón ble fredag pågrepet, og i dag er det klart at han er siktet for ulykken som krevde 78 menneskeliv, skriver avisen El Mundo. Mannen er nå varetektsfengslet.

- Det er grunn til å tro at han er ansvarlig for ulykken, sa Jorge Fernandez Diaz, Spanias utenriksminister under en tale på ulykkesstedet.

Han ville ikke gå nærmere inn på hva slags bevis de har mot mannen.

Ifølge El Pais bremset togføreren altfor sent.

I en samtale med togsentralen forteller togføreren at toget hadde hatt en fart på 190 kilometer i timen, før han flere ganger gjentar «Vi er mennesker, vi er mennesker».

Avisa La Voz de Galicia skrev torsdag at den såkalte svarte boksen i toget, som registrerer blant annet samtaler med lokomotivførerne, bekrefter at farten var oppe i over 190 kilometer i timen i en sving hvor det var en fartsgrense på 80 kilometer i timen.

Ifølge El Mundo har politiet ulykken ennå ikke begynt å høre på innholdet i de to «svarte boksene», men prioritert identifiseringsarbeidet av de omkomne. Fortsatt er sju av dem ikke identifisert.

Myndighetene har bedt alle passasjerer som forlot stedet uskadd eller til fots etter ulykken om å ta kontakt, slik at de kan få en bedre kontroll over hvem som var ombord, og hvem som er i live. Tilstanden til 35 av de skadde er kritisk.

Den ene togføreren holdes nå under bevoktning på et sykehus. Han er satt under etterforskning og en dommer har beordret at han skal avhøres. Under samtalen med sentralen snakker han også om de «stakkars passasjerene».

- Håper ingen er døde. Det vil falle på min samvittighet, skal han ha sagt i en radiosamtalen.

Etterforsker alle muligheter El Pais identifiserer lokføreren som 52 år gamle Francisco José Garzón. Avisa skriver at Garzón startet i togbransjen som 30-åring og startet som maskinist og skal ha et plettfritt rulleblad. Garzón skal ha tatt over spakene fra en annen lokfører ved Ourense.

Politiet understreket at de også etterforsker alle andre mulige årsaker til ulykka og at føreren er verken tiltalt eller dømt i saken.

Strekningen hvor toget sporet av skal ikke ha vært utstyrt med fartsperre-utstyr som forhindrer at toget kjører over maksimumgrensene, men i togsettet skal varsellampene om den høye hastigheten ha blinket.

78 mennesker har mistet livet og rundt 130 skal være skadd, flere alvorlig, etter avsporingen klokka 20.41 onsdag kveld. Det er erklært tre dagers landesorg i Spania, og innbyggerne i Santiago de Compostela gjør det de kan for å støtte ofrene og de pårørende.

Langs togskinnene hvor toget sporet av ble det raskt satt opp provisoriske sykehus av naboer og helsepersonell, og køene av mennesker som ønsker å gi blod vokser stadig.