Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Togkaos etter skogbranner - NSB klarer ikke å skaffe nok busser

NSB anbefaler de som kan å ta hjemmekontor i dag.

BRANN LANGS BANEN: Skogbrann har ført til stans i togtrafikken flere steder i landet. Langs skinnene har slukningsarbeid pågått siden søndag kveld. Foto: Fredrik M. Tufte.
BRANN LANGS BANEN: Skogbrann har ført til stans i togtrafikken flere steder i landet. Langs skinnene har slukningsarbeid pågått siden søndag kveld. Foto: Fredrik M. Tufte. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brannene som oppsto langs Gjøvikbanen mellom Sandermosen i Oslo og Hakadal søndag, er under kontroll. Togstrekningen er fortsatt stengt for trafikk.

- I området sør for Oslo-grensa, der vi jobber, er det kontroll. Vi har to brannbiler som holder vakt og driver etterslukking, sa vaktkommandør i Oslo 110-sentral, Hans Kristian Steen, til NTB klokka 5.15.

Litt lenger nord, i Nittedal, begynte brannene å blusse opp i 20-tiden søndag kveld. Her så situasjonen ut til å være noe mer krevende, men også de meldte om kontroll tidlig mandag morgen.

SLUKKING: Helikoptere driver med slukking ved Strøm i Nittedal. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
SLUKKING: Helikoptere driver med slukking ved Strøm i Nittedal. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

- Vi hadde en massiv innsats i Nittedal. Oslo hadde jo branner på den samme strekningen samtidig, så vi fikk ikke så mye bistand, sier operatør Mads Østebøvik i Øst 110-sentral til NTB.

- Nok ressurser

- Vi har fått beskjed om at brannvesenet langs hele strekninga begynner å få kontroll, men ikke helt. Det er seks-sju brannbiler på stedet og to tog med vann. Vi kommer til å holde på i mange timer til, forteller Leif Høyland, vaktleder ved Øst 110-sentral til Dagbladet.

Han forklarer at skogbrann er vanskelig å få kontroll på, og at det er snakk om en lang strekke. Slukningsarbeidet har pågått siden brannvesenet fikk melding klokka 20 søndag kveld.

- Vi har nok ressurser på stedet, men slikt arbeid er veldig tidkrevende fordi skogbrannen går ned i bakken, opplyser Høyland.

Banen stengt

På grunn av brannene opplyste Bane Nor søndag kveld at Gjøvikbanen var stengt, og at de ikke hadde oversikt over når den kunne åpnes igjen. Klokken 6 mandag morgen opplyste Bane Nor at det fortsatt var stengt mellom Oslo S og Hakadal.

Prognosen for åpningen av togstrekningen skal være klokken 14, ifølge Bane Nor, men dette er noe usikkert.

- Vi åpner ikke før brannvesenet sier det er trygt, og ettersom slukkearbeidet fortsatt pågår, er det vanskelig å si om strekningen kan åpnes klokken 14, sier medievakt Hilde Marie Braaten i Bane Nor til NTB.

Lokalbefolkningen bidro

Innbyggere i området har hjulpet til med å slukke brannene.

- I innledningsfasen stilte folk seg selv og bøttene sine til rådighet. Det var et viktig bidrag, sier Østebøvik.

En av dem som var på stedet, Christine Rehn Jensen, sa til NRK søndag kveld at rundt 50 personer hadde møtt opp, og at de lagde lenker med bøttene der brannbiler ikke nådde fram.

Innsatsleder Ivar Myrbø sa til Romerikes Blad at han var overveldet over innsatsen.

- Innsatsen til lokalbefolkningen har vært fenomenal. På ett sted koblet brannvesenet på slangen og overlot den til de sivile før de reiste videre til neste sted, fortalte han.

Forberedt

Det ble også brukt flere helikoptre som holdt på til klokken 0.45 natt til mandag.

- Sivilforsvaret er på plass og vil være der til klokka 8. Brannvesenet på stedet sier de har fått dempet det meste, men det er snakk om områder med mye varme, så de er redd at det vil blusse opp igjen når sola står opp.

Østebøvik forteller at de derfor har brukt natta på å forberede seg på at dette kan skje. De vil også sette i gang helikoptre igjen i morgentimene.

Mangel på busser

Buss for tog er satt inn flere steder, der det allerede foregår planlagte arbeid. Det gjelder Lieråsen tunnel og Østfoldbanen. Det blir vanskelig å skaffe flere busser opplyser NSB.

- Vi bruker allerede 300 busser til de andre planlagte arbeidene. Nå har vi ringt i hele natt for å omdisponere, men vi har ikke fått til det så godt som vi vil, forteller Åge-Christoffer Lundeby, pressesjef i NSB, til Dagbladet.

Han legger til at de har leid inn alt de kan av busser. Til og med hentet fra Bodø.

Han opplyser om at det er store forsinkelser og ventetid, men at de vil bli mindre i løpet av dagen. Derfor anbefaler han alle som har mulighet til å ta hjemmekontor i dag.

- Brannvesenet gjør nå en viktig jobb med slukningsarbeid. Når vi har fått klarsignal fra dem, må Bane Nor sjekke skade på sine anlegg, forteller pressesjefen.

- Bergensbanen er rammet

Bergensbanen blir også rammet som følger av togkaoset. Banen som vanligvis kjører igjennom Lieråsen tunell, kjører via Roa da tunellen er stengt. Dette er ikke lenger mulig nå som Gjøvikbanen er stengt. Derfor kjøres nå togene til Drammen med omstigning der.

- Det vil bli forsinkelser. Det er mange turister på Bergensbanen, så utfordringen nå er å kommunisere med dem. Men vi har kundeveiledere ute som hjelper alle, sier Lundeby.

Pressesjefen opplyser om at vanlig reisegaranti og refusjon gjelder i situasjoner som dette. På Gjøvikbanen gir en halvtime forsinkelse krav på halve billettprisen i refusjon. På bergensbanen er det tilsvarende en time som gjelder, ifølge NSB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling