Togkaos over hele landet

NSB må i helgen innstille over hundre avganger på grunn av mangel på lokomotivførere. Både lokal, fjern- og utenlandstog blir rammet. I tillegg var det togavsporing på Sørlandsbanen og full sjekk av flytogene til Gardermoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er bare å beklage at vi ikke oppfyller det vi har lovet, at vi ikke skal innstille for mye denne sommeren, sier Eli Lexander, leder for lokførerenheten i NSB. Norges Statsbaner har rekruttert 32 nye lokomotivførere, men selv ikke det har holdt denne helgen. Sykdom, ferieavvikling og beredskaps- og sikkerhetskursing av lokomotivførere, medfører at dette blir en «svart helg» for NSB. - Jeg er ikke helt sikker, men tror vi mangler 10-15 lokomotivførere denne helgen. Vi hadde håpet at dette ikke skulle skje, men må bare konstatere at vi må innstille mange avganger, sier Lexander. Hun avviser at lokfører-mangelen kan forskyve seg videre utover sommeren. - Jeg tror ikke det vil skje. Et og annet tog vil bli innstilt, men store problemer med avgangene får vi ikke, sier lederen for lokførerenheten i NSB, Eli Lexander.

Ingen skadde

Ingen kom til skade da Signaturtoget sporet av ved Nelaug stasjon i Aust-Agder like før klokken 06.30 lørdag. Det ble en del materielle skader da det første hjulparet i togsettet sporet av ved innkjøringen til stasjonen. Årsaken til avsporingen er foreløpig uviss. I morgentimene arbeidet NSB med å frakte passasjerene videre mot Oslo på annet vis. Det er ikke ventet at avsporingen vil føre til forsinkelser utover dagen, siden det er flere spor i stasjonsområdet som andre tog kan passere på, melder NTB.

Flytog rammet

Alle flytogene mellom Oslo og Gardermoen er også innstilt etter avsporingen på Sørlandsbanen i morges, melder P4. Flytogene har samme aksling som Signaturtogene, men NSB Gardermobanen håper at noen av deres tog kan settes inn igjen etter kontroll i løpet av dagen. Signaturtogene er tatt ut av trafikk på Sørlandsbanen og Dovrebanen. Alle togene erstattes med busser, og det kan gå flere dager før alt er tilbake i normal drift. harald.haave@dagbladet.no