Januar og februar har vært sterkt preget av togkaos i Oslo-området. 
Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
Januar og februar har vært sterkt preget av togkaos i Oslo-området. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Togkaoset i vinter kostet oss 190 millioner

I tapt arbeidstid og fritid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Togkaoset i Oslo-området i januar og februar kostet samfunnet 190 millioner kroner i tapt arbeidstid og fritid, ifølge beregninger utarbeidet av Handelshøyskolen BI.

Det finnes ingen oversikter over hva slike situasjoner påfører samfunnet i økonomisk tap, men professor i samfunnsøkonomi Dag Morten Dalen ved Handelshøyskolen BI har på oppdrag fra Aftenposten laget et overslag som handler om hva forsinkelsene utgjør i tapt arbeidstid og fritid.

Beregningene hans viser at togkaoset kostet 190 millioner kroner i januar og februar.

- Dette viser at det er forsinkelser som er så omfattende at det er av samfunnsøkonomisk betydning. Det er ikke ubetydelig når kostnadene nærmer seg 100 millioner kroner i måneden, sier Dalen.

Regnestykket hans har ikke tatt hensyn til at NSB må sette opp alternativ transport ved forsinkelser. Det er heller ikke tatt hensyn til andre forhold som gjør at prislappen blir høyere enn det anslaget viser.

Direktør for næringspolitikk i NHO, Petter Brubakk, sier Dalens analyse godt illustrerer at det å ikke bygge ut eller vedlikeholde infrastrukturen har en høy pris. Han mener BI-tallene er interessante.

NSB og Jernbaneverket har ingen grunn til å tvile på tallene. NSB mener overslaget viser at nye investeringer må gjøres raskt.


(NTB)