Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Person mistet livet i ulykke i Vikersund:

Togpåkjørselen:- Alvorlig og trist

En person mistet livet da toget fra Bergen kolliderte med en bil som satt fast mellom bommene på en planovergang i Vikersund tirsdag kveld. Kommunen har satt krisestab og er preget.

PÅKJØRT: En bil ble truffet av toget på en planovergang i Vikersund i Modum tirsdag kveld. En person omkom. Bilen ligger ved siden av toget.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
PÅKJØRT: En bil ble truffet av toget på en planovergang i Vikersund i Modum tirsdag kveld. En person omkom. Bilen ligger ved siden av toget. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Det var tre personer i bilen, men to av dem kom seg ut før toget traff og skal være fysisk uskadet. Ulykken skjedde på overgangen til Vikersund stasjon i Modum kommune i Viken.

Ordfører Sunni Grøndahl Aamodt forteller til Dagbladet at kommunen er preget av det som har skjedd.

– Det preger jo et samfunn når det har skjedd en ulykke med et så alvorlig utfall, sier hun.

– Jeg tenker at det er alvorlig og at det er trist, så vi gjør det vi kan for å følge opp.

Har satt krisestab

Kommunens psykososiale helseteam satt stab tirsdag kveld, etter at det kom beskjed om den alvorlige ulykken. Teamet har blant annet ansvaret for å følge opp de to personene som overlevde ulykken, samt andre pårørende.

SIKRET: Planovergangen ved Vikersund stasjon er sikret med lyd, lys og bom. Havarikommisjonen gjorde natt til onsdag undersøkelser, og vil blant annet se på om den kan ha vært defekt. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SIKRET: Planovergangen ved Vikersund stasjon er sikret med lyd, lys og bom. Havarikommisjonen gjorde natt til onsdag undersøkelser, og vil blant annet se på om den kan ha vært defekt. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

– Vi har to slike planoverganger i Vikersund, med bommer, lys og bjelle. De erfarer vi jo at fungerer, så da er man alltid i undring over hvordan en slik ulykke skjer, sier Grøndahl Aamodt.

Kriminalteknikere fra politiet har jobbet på stedet natt til onsdag, og er ferdig med de innledende undersøkelsene, forteller seksjonssjef Bent Øye ved Hønefoss politistasjon til Dagbladet. Klokka 04.30 ble Bergensbanen forbi stedet igjen åpnet for trafikk.

- Vi er interessert i å komme i kontakt med vitner som har sett selve hendelsen, og utover det så driver vi med tradisjonell etterforskning, sier Øye.

Politiet jobber fortsatt med å varsle pårørende.

Undersøker varslingssystemet

Det finnes et stort antall planoverganger i Norge. De fleste av dem er usikret. Planovergangen der ulykken inntraff er imidlertid sikret og skal varsle om tog med både lys og lyd før bommene går ned.

Tre personer fra Statens havarikommisjon for transport har gjort undersøkelser på stedet gjennom natta, og har blant annet sikret datalogger fra signalanlegget på sporet og datalogger fra toget, sier avdelingsdirektør Kurt A. Olsen til Dagbladet.

– Det er en sikret planovergang og det er klart at funksjonen til planovergangen vil være et interessant undersøkelsesobjekt. Om det har noen betydning her vil jeg ikke spekulere i.

– Tenker du da på om det kan ha vært noe galt med den?

– Ja, om den er defekt. Jeg har ingen forutsetning for å si noe om det nå, men jeg kan si at det vil være en interessant undersøkelse, sier han.

UNDERSØKELSER I NATT: Krimteknikere fra politiet gjennomførte natt til onsdag undersøkelser på stedet der en bil ble truffet av toget fra Bergen ved Vikersund stasjon. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
UNDERSØKELSER I NATT: Krimteknikere fra politiet gjennomførte natt til onsdag undersøkelser på stedet der en bil ble truffet av toget fra Bergen ved Vikersund stasjon. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Skal være god margin før bommene går ned

Det er Bane NOR som eier og er ansvarlig for planoverganger og bommene.

Pressevakt Olav Nordli forteller til Dagbladet at Bane NOR, i tillegg til politiet og Havarikommisjonen, gjennomfører undersøkelser av hendelsen.

- Kjenner du til om det har vært problemer med den aktuelle planovergangen tidligere?

- Det kan ha vært feil som har vært rettet, men det kjenner jeg ikke til akkurat nå. Vi er i ferd med å sjekke opp i det. Det hender jo at det oppstår feil på slike anlegg, men da blir bommene liggende nede, sier han.

Nordli forteller at det er lagt inn en god margin før bommene går ned på planovergangene.

- Når lyd og lys begynner så betyr jo det stopp. Men det er selvfølgelig en margin der, slik at du har god tid på deg til å komme over planovergangen før bommen kommer.

Ansatte blir fulgt opp

Kommunikasjonssjef Gina Scholz i Vy fortalte tirsdag kveld til Dagbladet at det var om lag 100 personer på toget da kollisjonen inntraff, og at personene skal ha blitt ivaretatt etter ulykken og transportert videre med busser.

Scholz fortalte at de Vy-ansatte om bord også blir fulgt opp.

- Vi har egne rutiner og retningslinjer for oppfølging av ansatte når det skjer sånne ting på jernbanen. De skal få god oppfølging av sin arbeidsgiver.