Togrøver rett i arresten

Togrøver og storsjarmør Ronnie Biggs har landet hjemme i England. Der ble landets mest populære banditt møtt av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Togrøveren Ronnnie Biggs forlot Brasil i går kveld. Nå har han landet på britisk jord. På Norholt flyplass utenfor London ble han mottatt av et dusin politimenn, mens journalistene ble holdt på behørig avstand.

Biggs ble umiddelbart arrestert av sjefen for Scotland Yards avdeling for organisert kriminalitet.

En gruppe skuelystne var møtt fram på flyplassen utenfor London. Kathleen Farrell (38) mente ifølge nettavisa femail at Biggs burde slippe fengsel:

- Han er gammel og budre få leve sine siste år i fred. Det er sløsing med skattepenger å sette Biggs i fengsel. Jeg tror ikke han kommer til å rane noen flere.

Vinket farvel

71-åringen har uttalt at han vil hjem til Storbritannia for å ta seg et glass øl på sin lokale pub. Helsa er heller ikke hva den en gang var.

I går vinket han til de fremmøtte journalistene da han ankom flyplassen i Brasil. Før han kunne forlate flyplassen, måtte han bekrefte skriftlig at han reiste til Storbritannia av egen fri vilje. Så ble Biggs trillet i en rullestol ut til flyet.

Hvorfor Ronnia Biggs vil tilbake til Storbritannia er en gåte. Han har bodd i Brasil i 31 år, og få trodde at han noen gang ville reise hjem igjen. Dommen for å ha ranet posttoget i 1963 er ikke sonet.

Togrøveren har sjarmert folket både i hjemlandet og i sitt eksil i Brasil. I 1963 var han etter Scotland Yards mening hjernen bak det store togrøveriet. De fikk med seg 450 millioner kroner fra posttoget, etter dagens pengeverdi. Men Biggs ble tatt.

Halvannet år senere klarte han å rømme.

Bakgrunnen for Biggs’ ønske om å komme hjem kan ligge i hans sviktende helse. Et slag har svekket ham kraftig, og han har problemer med å snakke. Han har knapt forlatt sitt hjem i Santa Teresa-distrikte i Rio de Janeiro etter slaget, melder nyhetsbyrået AP.

Men Biggs rakk et siste kupp. Tabloidavisa The Sun og TV-kanalen Sky TV har fått rettighetene til hans historie – for en ukjent sum penger.

Røveren reddet av loven

Etter at han klatret over muren i Wandsworth-fengselet i 1965, stakk Biggs til Frankrike, så til Australia og Panama. Flukten fra politiet og flere plastiske operasjoner for å forsøke å forandre utseende, skal ha kostet ham mesteparten av hans andel fra ranet. I 1970 kom han til Brasil. I 1974 ble han sporet opp av Scotland Yard, men Storbritannia manglet en utleveringsavtale med Brasil. Det reddet Biggs. Så forsøkte militærregimet i Brasil å sende ham ut av landet, men da hadde Biggs allerede fått en sønn med en brasiliansk dame. Dermed ble forbryteren Biggs reddet av loven igjen.

Men uten arbeidstillatelse og med meldeplikt hos politiet, var det ikke mye annet Ronnie Biggs kunne gjøre enn å være seg selv. Det gjorde han til fulle, og kalte seg den siste gentlemanstyven.

Utenlandske journalister betalte godt for historier med Ronnie Biggs.

Kidnappet og pakket i en bag

Sønnen Mike ble stjerne på brasiliansk barne-TV, med gruppa «Balao Magico». Med åtte millioner solgte plater kunne sønnen kjøpe et romslig hus til familien i de grønne åsene over Rio.

Men selv om han var beskyttet av loven, kunne ikke loven beskytte ham mot kriminelle. I 1981 ble han kidnappet, pakket i en bag, fløyet til havna Belem ved Amazonas, og ført med båt over til Barbados. Der hadde kidnapperne tenkte å overlate ham til myndighetene, men Barbados hadde heller ikke noen utleveringsavtale med Storbritannia. Så han ble sendt tilbake til Rio, hvor han ble tatt imot som folkehelt.

Biggs siste kupp

Der ble han en turistattraksjon. For 50 dollar kunne du delta på en grillfest hos Biggs – og kjøpe deg en t-skjorte med påskriften «I went to Rio and met Ronnie Biggs ... honest.»

Ronnie Biggs har sagt at han bare har angret to ting. At han forlot sin kone Charmian, og at ingeniøren Jack Mills ble skadet under ranet i 1963. Mills ble aldri helt frisk igjen etter å ha blitt slått i hodet med en øks. Han døde av kreft i 1970.

Naboen Renan Cepeda har problemer med å forstå hvorfor Biggs reiser hjem.

- Kanskje han føler at han er i ferd med å dø, og vil etterlate sønnen Mike noe ved å selge historien, sier naboen.

Det vil i så fall være Ronnie Biggs' siste kupp.

<B>HJEM I PRIVAT-JET: Flyet er betalt av tabloidavisa The Sun, og tok av fra flyplassen i Rio søndag ettermiddag. Å selge sin livshistorie er trolig Ronnie Biggs aller siste kupp.
<B>FEIRET MED SØNNEN: Ronald Biggs og sønnen Michael feiret i 1997 høyesteretts avgjørelse om at han ikke skulle sendes tilbake til Storbritannia.
<B>PÅ JOBBEN: Ronnie Biggs stilte opp for journalister mot betaling. Her er han på et moteshow i Rio i januar i år. Uten arbeidstillatelse i Brasil var det ikke så mye annet han kunne tjene penger på.