Togstreiken

Togstreiken er over

- Togene vil gå som normalt fra mandag, sier riksmekleren.

STREIKESLUTT: Under en pressekonferanse på riksmeklerens kontor informerte Nils Daleide om at partene nå har kommet til enighet, togstreiken er over. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag formiddag kunne riksmekler Nils Daleide fortelle at togstreiken er avblåst.

- Interessekonflikten er løst, og de fleste togene vil kunne gå som normalt fra mandag morgen, sier Dalseide da partene møtte opp forsinket til en pressekonferanse.

Partene har kommet til enighet om en ny tariffavtale, og er enige om å be om bistand fra myndighetene i utformingen av det nye regelverket, opplyser Dalseide.

NSB lover at de vil gjøre alt de kan for å få i gang togtrafikken så raskt som mulig.

- Streiken avsluttes umiddelbart, og NSB og CargoNet vil nå sørge for å få togene raskt tilbake i ordinær drift, sier konsernsjef Geir Isaksen i NSB.

Selskapet ber likevel om forståelse for at det kan bli noen forsinkelser de nærmeste dagene, da det kan ta tid å få i gang trafikken som normalt.

- Har lovet gjennomgang

Partene har vært i konflikt lenge, og etter fem uker med streik er det altså klart at togene endelig vil gå som normalt igjen. De siste ukene har nærmere 300 togavganger blitt innstilt hver dag som følge av streiken.

- Myndighetene har nå lovet oss at det vil bli en gjennomgang av nødvendige forskrifter som vil ivareta det vi har vært opptatt av, å sikre fremtidig lokførerkompetanse, sier forbundsleder i Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) Rolf Ringdal.

Konflikten mellom Norsk Lokomotivmannsforbund og arbeidsgiveren Spekter og NSB har pågått siden 28. september, etter at det ikke ble enighet i forhandlingene mellom LO Stat og Spekter.

Bakgrunnen for konflikten var at lokførerne ville ha et krav om en nasjonal standard for lokførerutdanningen inn i tariffavtalen, mens NSB ville vente på krav fra myndighetene.

- Vi har forhandlet fram en god løsning for lokførere, NSB, CargoNet og ikke minst for passasjerene. Nå får vi på plass en god forskrift, og vi får en sikker og trygg utdanning av lokførere, sier Eivind Gran, LO Stats forhandlingsleder.

- Ikke mulig uten streiken

124 lokførere var torsdag i streik etter den siste opptrappingen onsdag. Titusenvis av togpendlere på Østlandet og ved Sørlandsbanen har vært berørt.

Lokførerne innser at streiken har gjort hverdagen vanskelig for mange pendlere.

- Samtidig var dette tariffoppgjøret vår siste mulighet til å få gjennomslag for at sikkerheten må komme først. Jeg håper passasjerene ser at dette resultatet ikke hadde vært mulig uten streiken, sier Rolf Ringdal.