Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Togtunneler er dødsfeller

Så mange som åtte av ti passasjerer kan miste livet hvis et fullt tog sporer av og begynner å brenne i en tunnel, viser en analyse bestilt av NSB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men selv om analysen fra Skansen Consult ble bestilt av NSB, brukes den ikke når sikkerhetstiltak skal planlegges. Årsaken er at den ikke sier noe om hvor ofte en slik ulykke kan skje, skriver Aftenposten.

- Derfor er den lite egnet til å prioritere sikkerhetsarbeidet etter. Den forteller oss ikke noe nytt. Det er mye av det samme som ligger i rapportene fra Jernbaneverket. 85 prosent omkomne er veldig høyt, men ikke umulig. Samtidig er det veldig lite sannsynlig at det skjer, sier NSBs konsernsjef for trafikksikkerhet, Helge Holtebekk.

Analysen viser at åtte av ti mister livet hvis en slik ulykke skjer med et diesellokomotiv. Hvis et elektrisk lokomotiv er involvert, vil 65 prosent av passasjerene omkomme.

Både Direktoratet for brann og eksplosjonsvern (DBE) og Statens jernbanetilsyn understreker at rapportene er viktige.

- Konsekvensanalysene er et nyttig verktøy. Disse må brukes til å gjennomføre sikkerhetstiltak, og er viktige, påpeker Sverre Quale i Jernbanetilsynet.

(NTB)

Hele Norges coronakart