ANGRET:  Biskop Olav Øygard mottok et noe spesielt brev i postkassa si i Tromsø for rundt tre uker siden .Her kan brevet leses i sin helhet. Foto: Kirkens Bymisjon Tromsø
ANGRET: Biskop Olav Øygard mottok et noe spesielt brev i postkassa si i Tromsø for rundt tre uker siden .Her kan brevet leses i sin helhet. Foto: Kirkens Bymisjon TromsøVis mer

Tok 100 kroner fra full mann. 47 år etter gjorde tyven opp for seg på denne måten

- Jeg ble rørt da jeg leste brevet, sier biskopen i Nord-Hålogaland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «For ca 47 år siden gjorde jeg noe som har vært i mine tanker med jevne mellomrom.»

Slik innledes det noe spesielle brevet som biskop Olav Øygard fant i postkassa for rundt tre uker siden.

Ga 4000 kroner I brevet, som først ble omtalt av Nordlys, står det at den anonyme avsenderen for 47 år siden tok 100 kroner fra en beruset eldre mann som hadde sovnet i Tromsø. Det har plaget vedkommende siden.

«Jeg var 14-15 år den gangen. Ikke for at det var en unnskyldning på grunn av min unge alder, men jeg ønsker å gjøre noe med det i dag», står det i brevet.

Forfatteren skriver videre at han ikke kjenner til hvem mannen var, og at han derfor ønsker å gi pengene til Kirkens Bymisjon eller en annen forening som jobber for trengende i Tromsø.

- Jeg ble rørt da jeg leste brevet. Her har vi en person som har gjort noe galt, og 47 år etter funnet en måte å gjøre opp for det på, sier Olav Øygard til Dagbladet.

Øygard vet ikke hvem avsenderen er, men håper at vedkommende har funnet fred med seg selv.

Rørt biskop I løpet av sin fartstid i kirken har han ikke opplevd noe lignende.

- Jeg har aldri fått et slikt brev i posten før. Det er rørende at noen har valgt å gjøre dette etter så lang tid, sier biskopen til Dagbladet.

Han er glad for at kirken kan fylle en slik rolle den har gjort i dette tilfellet.

- Kirken skal både være en arena for forsoning mellom mennesker og Gud, og mennesker imellom. Det er det personen som sendte brevet har forsøkt å få til, sier Øygard, som ble utnevnt til stillingen sin i september i fjor etter å ha vært prost i Alta prosti.

Kommer godt med Fredag overleverte han gaven til Kirkens Bymisjon i Tromsø, som omtalte gaven på sine hjemmesider. De forsikrer om at pengene har kommet fram til riktig plass.

- Vi skal kjøpe noe ekstra godt til de som strever med rus og de som vil feire julaften med oss i kjelleren på Bymisjonen, står det på Facebook-siden til Tromsø-organisasjonen.

 RØRT:  - Jeg ble rørt da jeg leste brevet. Her har vi en person som har gjort noe galt, og 47 år etter funnet en måte å gjøre opp for det på, sier Olav Øygard til Dagbladet. 
Foto: Astrid Thue Hanssen/Den norske kirke / NTB scanpix
RØRT: - Jeg ble rørt da jeg leste brevet. Her har vi en person som har gjort noe galt, og 47 år etter funnet en måte å gjøre opp for det på, sier Olav Øygard til Dagbladet. Foto: Astrid Thue Hanssen/Den norske kirke / NTB scanpix Vis mer