Tok 22 000 bilder av nordlyset

Se den spektakulære filmen fra Nord-Norge her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Nordlys er et av de mest spektakulære naturopplevelsene som er mulig å se. Og å se dette var helt fantastisk, sier fotograf Terje Sørgjerd til Dagbladet.

- Men det er vanskelig å fotografere. Veldig vanskelig, legger han til.

Fire års venting. 40 kilo utstyr. 22 000 bilder. Flere netter ute i 25 minus. Skyfri himmel og én gigantisk storm på sola. Alt dette måtte måtte til for å skape det ene minuttet og 55 sekundene du ser over.

- Utrolig flaks - Jeg veldig, veldig mye flaks. Du kan følge nordlysvarsler på nettet, noe jeg har gjort i flere år, men aktiviteten på sola går i sykluser og det har vært relativt stille. Ved et par av mulighetene var jeg dessuten bortreist og kunne ikke ta bilder, sier Sørgjerd.

Fenomenet finner sted når ladde partikler kastes fra sola og mot jorda i enorm hastighet. De fanges av jordas magnetiske feltlinjer, ledes mot polene og nordlyset dannes i det de kolliderer med oksygen og nitrogen høyt oppe i atmosfæren (se animasjon).

9. mars kom det varsel om en av de kraftigste solstormene på mange år. Sørgjerd kjøpte en billett til Nord-Norge og tilbrakte sju frosne netter ute ved Kirkenes og grensen til Russland for å feste et av de de største lysforestillingene på lang til til film.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer