Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tok 22 000 bilder av nordlyset

Se den spektakulære filmen fra Nord-Norge her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Nordlys er et av de mest spektakulære naturopplevelsene som er mulig å se. Og å se dette var helt fantastisk, sier fotograf Terje Sørgjerd til Dagbladet.

- Men det er vanskelig å fotografere. Veldig vanskelig, legger han til.

Fire års venting. 40 kilo utstyr. 22 000 bilder. Flere netter ute i 25 minus. Skyfri himmel og én gigantisk storm på sola. Alt dette måtte måtte til for å skape det ene minuttet og 55 sekundene du ser over.

- Utrolig flaks - Jeg veldig, veldig mye flaks. Du kan følge nordlysvarsler på nettet, noe jeg har gjort i flere år, men aktiviteten på sola går i sykluser og det har vært relativt stille. Ved et par av mulighetene var jeg dessuten bortreist og kunne ikke ta bilder, sier Sørgjerd.

Fenomenet finner sted når ladde partikler kastes fra sola og mot jorda i enorm hastighet. De fanges av jordas magnetiske feltlinjer, ledes mot polene og nordlyset dannes i det de kolliderer med oksygen og nitrogen høyt oppe i atmosfæren (se animasjon).

9. mars kom det varsel om en av de kraftigste solstormene på mange år. Sørgjerd kjøpte en billett til Nord-Norge og tilbrakte sju frosne netter ute ved Kirkenes og grensen til Russland for å feste et av de de største lysforestillingene på lang til til film.

De over 20 000 enkeltbildene er sydd sammen til en såkalt time-lapse-film, noe som gjør at flere timer med nordlys kan vises i løpet av sekunder. Motorer og en skinne sørger for å dra kameraet sakte mellom eksponeringene for å få bevegelse til sidene.

Fargerikt Solfysiker og nordlysekspert Pål Brekke ved Norsk romsenter sier filmen er spektakulær.

SOLVINDENE: Slik blir nord- og sørlyset til. Elektrisk ladede partikler fra sola treffer jordas magnetiske feltlinjer og ledes ned mot polene. Her kolliderer de med partikler i jordatmosfæren. Grafikk: NASA
SOLVINDENE: Slik blir nord- og sørlyset til. Elektrisk ladede partikler fra sola treffer jordas magnetiske feltlinjer og ledes ned mot polene. Her kolliderer de med partikler i jordatmosfæren. Grafikk: NASA Vis mer

- Du ser særlig de forskjellige fargene veldig godt: blått helt nederst, grønt i midten og rosarødt øverst, sier Brekke.

Hvilken farge nordlyset blafrer i avhenger av en rekke faktorer, blant annet om det er fra kollisjoner mellom solpartiklene og oksygen eller nitrogen.

Mens det snart blir for lyst til å se særlig nordlys over Norge før til neste vinter, kommer det til å bli et stadig hyppigere fenomen de neste åra. Etter å ha vært i «dvale» den siste tida har aktiviteten nok en gang begynt å gå mot et solmaksimum i 2013 eller 2014.

- Og både i tida før og etter vil vi se mye nordlys, sier Brekke. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!