Tok affære mot sexsalg i Tana

Da sexsalget i Finnmark tok av på 1990-tallet, tok flere hundre menn i det lille lokalsamfunnet Tana affære og dannet organisasjonen Menn mot prostitusjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mennenes engasjement og aksjoner satte fart på debatten i Tana. Fredag vedtok regjeringen at det skal innføres egne etiske retningslinjer for statstjenestemenn for å hindre kjøp og aksept av seksuelle tjenester på tjenestereiser.

- Å endre folks holdninger er ikke nok. Man må innføre sanksjoner eller kriminalisere kjøp av seksuelle tjenester. De etiske retningslinjene fra regjeringen er vel og bra, men det må ikke stoppe der, sier Magne Ballovara i den nå «sovende» organisasjonen Menn mot prostitusjon.

Han mener at logikken er klar:

- Hvis folk ikke kjøper sex, får man ingen som selger slike tjenester. En av mulighetene for å få til det, er å kriminalisere kjøp av seksuelle tjenester, sier han.

De litt over 3.000 innbyggerne i Tana opplevde til dels store sosiale problemer i kjølvannet av prostitusjonstrafikken: Kriminaliteten økte og alvorlige helsespørsmål ble reist.

- Vi stilte oss opp sammen med kvinnene fordi samfunnsproblemet er like mye menns som kvinners problem. Salg av seksuelle tjenester er bare en begynnelse på problemene det fører med seg, blant annet sosialt, sier Magne Ballovara.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer