Tok affære mot sexsalg i Tana

Da sexsalget i Finnmark tok av på 1990-tallet, tok flere hundre menn i det lille lokalsamfunnet Tana affære og dannet organisasjonen Menn mot prostitusjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mennenes engasjement og aksjoner satte fart på debatten i Tana. Fredag vedtok regjeringen at det skal innføres egne etiske retningslinjer for statstjenestemenn for å hindre kjøp og aksept av seksuelle tjenester på tjenestereiser.

- Å endre folks holdninger er ikke nok. Man må innføre sanksjoner eller kriminalisere kjøp av seksuelle tjenester. De etiske retningslinjene fra regjeringen er vel og bra, men det må ikke stoppe der, sier Magne Ballovara i den nå «sovende» organisasjonen Menn mot prostitusjon.

Han mener at logikken er klar:

- Hvis folk ikke kjøper sex, får man ingen som selger slike tjenester. En av mulighetene for å få til det, er å kriminalisere kjøp av seksuelle tjenester, sier han.

De litt over 3.000 innbyggerne i Tana opplevde til dels store sosiale problemer i kjølvannet av prostitusjonstrafikken: Kriminaliteten økte og alvorlige helsespørsmål ble reist.

- Vi stilte oss opp sammen med kvinnene fordi samfunnsproblemet er like mye menns som kvinners problem. Salg av seksuelle tjenester er bare en begynnelse på problemene det fører med seg, blant annet sosialt, sier Magne Ballovara.

(NTB)