- Tok amfetamin før Rinnan ble fanget

Jakten på Henry Rinnan var så anstrengende at soldatene måtte ta amfetamin for å holde ut. I dag er det 65 år siden pågripelsen.

OVERGA SEG:  Rikspolitiet fikk fatt i Henry Rinnan på en nedlagt setervoll etter flere dagers jakt. Da de begynte å skyte mot setervollen overga Rinnan seg.
OVERGA SEG: Rikspolitiet fikk fatt i Henry Rinnan på en nedlagt setervoll etter flere dagers jakt. Da de begynte å skyte mot setervollen overga Rinnan seg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): For nøyaktig 65 år siden i dag, ble den beryktede Gestapo-agenten Henry Rinnan pågrepet på Verdalsfjellene.

Sammen med blant andre sin elskerinne og sin bror hadde han forsøkt å flykte over grensa til Sverige etter tyskernes kapitulasjon 8. mai 1945, men etter flere dagers flukt måtte han overgi seg til rikspolitiet på en nedlagt setervoll halvannen mil fra grensa.

En av dem som var med på pågripelsen var Alfred Olav Moe. For å dokumentere hendelsen tok han en rekke bilder, som Dagbladet.no nå publiserer med tillatelse fra Moes datter Sidsel Moe (63).

- Min far skjønte at dette ville være viktige dokumenter, forteller hun.

- Amfetamin-rus Jakten på Rinnan var svært anstrengende. Terrenget var vanskelig og det var fortsatt kaldt selv om det var langt ut i mai.

- Min far fortalte at det var veldig slitsomt. De hadde ikke tid til pauser, og gikk flere dager uten søvn og mat. For å holde seg våkne og holde det gående tok de amfetamin, har min far fortalt. Så da Rinnan ble pågrepet så var det med bankende hjerter og i amfetaminrus. Jeg tror nok at hendelsen satt seg som et traume hos min far. Han ville ikke snakke så mye om det. Likevel tror jeg han var stolt over at de fikk gjort jobben, som han sa, forteller Sidsel Moe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer