Tok Baneheia tilbake

KRISTIANSAND (Dagbladet): I kveld gikk sørlendingene mann av huse og tok Baneheia tilbake igjen. Det enorme folkehavet på kanskje 5.000-6.000 mennesker søkte sammen i sorgen, sinnet og håpløsheten etter at Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble knivdrept for 12 dager siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anført av en solid delegasjon fra Røde Kors la toget ut fra fotballøkka på Grimsmyra klokka 17.30. Den store, stille menneskemassen beveget seg langsomt forbi Eidsvollsmanns Mørchs gate der de drepte småjentene gikk hjemmefra før de møtte morderen på vei hjem fra badeturen i Stampa.

Ved åstedet la mange ned blomster for å vise sin dype respekt og medfølelse for jentene som falt for drapsmannens brutale stikk.

Mange besøkte drapsstedet

Arrangørene hadde lagt opp til en liten minnestund etter nedkomst til Grimsmyra igjen. Det viste seg imidlertid at folkemengden etter hvert spredte seg ut over hele Baneheia. Store og små grupper søkte sammen for samtale, nærhet og bunnløs fortvilelse og undring.

Svært mange valgte å gå opp i heia til selve drapsstedet og stedet der morderen hadde forsøkt å gjemme jentene under granbarkvister.

Det ble en sterk opplevelse for mange. Trass i at politisperringene er fjernet, var vissheten om at man befant seg på stedet der småjentene opplevde sitt mareritt en særdeles vond og direkte påminnelse om hvilke bestialske handlinger som ble utført mot dem.

Folk er utrygge

Folkemarsjen ble en enorm manifestasjon på det utrolige mellommenneskelige samholdet som er skapt i kjølvannet av de meningsløse drapene.

Enkeltmennesker, familier, unge og gamle fra hele Kristiansand, ja, hele Sørlandet, søkte sammen i spontanaksjonen i regi av vel-foreningene.

- Folk vil være utrygge helt til gjerningsmannen er tatt. Også etterpå vil Baneheia slite lenge med dype sår etter barnedrapene. Derfor er det så viktig at vi søker sammen og samler oss med slik styrke at Baneheia atter kan gjenoppstå som den utrolige friluftsperlen den alltid har vært for Kristiansand, sier Yngvar Aas som er styremedlem i Østre Grim velforening.

- Trøstearbeid

Kapellan Sigmund Bernhard Kruse som var en av de to forrettende prestene i Lenas begravelse i Kristiansand domkirke tirsdag, sier til Dagbladet at det viktigste med marsjen i Baneheia er at mennesker søker sammen i et fellesskap i en vond og vanskelig tid.

- Dette er en del av bearbeidelsen av sorgen som så mange mennesker er blitt rammet av. Det er en form for trøstearbeid, sier Aas.

HEDRET: Barn og voksne hedret Lena og Stine Sofies minne ved å legge ned blomster, brev og kosebamser på drapsstedet.
SAMLET MANGE: Flere tusen mennesker deltok i minnemarsjen i Kristiansand i dag. Foran fra venstre oberstløytnant Borgersen, kapellan Sigmund Kruse og driftsjef i Colour Line Yngvar Aas og hans 7-årige sønn Aksel.