Tok bilde av Jenny Skavlan - må punge ut med over en halv million

Fotograf tapte bittert søksmål mot mediegigant.

KOSTBAR STRID:Bildene av Jenny Skavlan ble gitt videre fra Costume til VG. det ble dyrt for fotografen som gikk til sak for brudd på opphavsrettighetene.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
KOSTBAR STRID:Bildene av Jenny Skavlan ble gitt videre fra Costume til VG. det ble dyrt for fotografen som gikk til sak for brudd på opphavsrettighetene. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fotograf Baard Lunde ble leid inn av bladet Costume i begynnelsen av 2010 for å fotografere Jenny Skavlan. Det ble et dyrt oppdrag for fotografen. Nå må han betale Costumes utgiver Bonnier Media 300 000 kroner etter en krangel om bilderettigheter.

- Bildene skulle brukes i Costumes februarnummer i 2010. Costume ønsket publisitet om bladet og ga bort mine bilder til VG gratis. I min avtale med Costume, står det at bare de kan bruke bildene, sier Baard Lunde til Dagbladet.

Gikk til sak Lunde saksøkte Bonnier Media for at de ga bort bildene til VG som trykket dem 15. januar 2010.

I første rettsinnstans tapte Lunde og ble dømt til å betale Bonniers saksomkostninger på 143340 kroner.
25 mai i år ble det avsagt dom i ankesaken som gikk for Borgarting lagmanssrett.
Anken førte ikke frem og lagmannsretten opprettholdt dommen fra Oslo Tingrett. Nå må fotograf Lunde betale et enda høyere beløp i saksomkostninger.

- Nå må jeg i følge dommen dekke motpartens saksutgifter på rundt 300 000 kroner og mine egne på 325 000 kroner, sier Lunde til Dagbladet i kveld.

Lagmannsretten var enig i at bildene av Jenny Skavlan var et viktig bidrag til å gjøre oppslaget over to sider i VG interessant for den alminnelige leser, men ikke i at Baard Lunde kunne kreve en erstatning utover 1200 kroner per bilde for bruken som skjedde uten hans godkjennelse.
- Lagmannsretten har ikke forstått hvordan bransjen foregår. Her blir det slått hardt ned på at jeg som fotograf forsøker å oppnå rettferdighet. Jeg føler at jeg ender opp som rettsløs, det er et hån mot bransjen om denne dommen blir presedens for senere saker, sier han.
Tilsammen må lunde ut med 625 000 kroner i bare advokatutgifter.

- Lunde hadde urimelige krav - Vi har fra dag én erkjent at vi har begått en feil, en helt klar menneskelig glipp. Det er overhodet ikke uvanlig at magasiner ønsker publisitet i andre medier og derfor gjør bildemateriale tilgjengelig for dem. Det vi tabbet oss ut på var at dette ikke var avklart med Lunde, og det har vi lagt oss flate for. Opphavsretten er ikke et tema for oss her: Den var og er Bård Lundes, sier Gry Bjørhovde, forlagsdirektør i Bonnier Media.

Hun understreker at de gjerne skulle sett at saken aldri nådde rettslokalene, men mener at erstatningskravet fra Lunde var helt urimelig.

- Lunde ble underveis i prosessen tilbudt en betydelig høyere sum enn de 10 000 lagmansretten har tilkjent ham nå, men var ikke interessert. Jeg skjønner at det fra Lundes ståsted er surt å sitte igjen med våre saksomkostninger, men vi mener at hans manglende kompromissvilje har ført oss dit vi er i dag. Det er jo ikke sånn at vi har tjent på dette, men at to rettsinstanser mener at han har påført oss kostnader det ikke er rimelig at vi skal betale, sier hun.

- Hån mot bransjen Lunde er usikker på hvordan han skal få betalt. - Jeg skal alltids greie å gjøre opp for meg. Men på den andre siden, kan jeg ikke se for meg at dommen blir stående. Jeg har ikke helt tatt dette innover meg, for jeg føler det er så urimelig, forteller han.
Han har ikke bestemt seg for om han vil anke dommen videre til høyesterett. En slik anke med samme utfall, vil i følge Lunde påføre han utgifter på rundt én million kroner. Selv om han nå går en usikker økonomisk fremtid i møte, har han fortsatt en sterk tro på både faget og fotografyrket.

- Jeg har heldigvis hatt andre klienter som har støttet meg, men Bonnier er nok tapt som kunde. Men karrieren sett under ett, har aldri vært så god som den er i dag, sier han.

FAKSIMILE: Oppslaget i VG 15.januar 2010 med Jenny Skavlan.
FAKSIMILE: Oppslaget i VG 15.januar 2010 med Jenny Skavlan. Vis mer