Tok bilde av meteoren fra rommet

Satellitt knipset den lange halen med damp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Satellitten Metsat-9, som tilhører Den europeiske romfarts- organisasjonen ESA, har tatt et bilde av den lange halen som Russland-meteoritten etterlot seg på himmelen. Den består av stoffer som fordampet da romsteinens overflate ble varmet opp i løpet av ferden gjennom atmosfæren.

Ildkulen, som på et tidspunkt lyste opp omtrent like kraftig som sola, ble sett over et enormt område. Nordmannen Johannes Waarseth-Junge (35) så meteoren fra Ekaterinburg, over to timers kjøring fra storbyen Tsjeljabinsk.

Så langt er over 500 personer meldt skadd i byen, som ligger på østsiden av Uralfjellene, etter den brøt lydmuren og knuste tusenvis av vinduer med trykkbølgen. Et titall mennesker oppgis å være innlagt på sykehus.

Det har også kommet rapporter om et fabrikktak som har kollapset, men det er uklart om dette skyldes fragmenter, altså meteoritter, som har nådd helt ned til bakkenivå. Ifølge Russia Today har forsvaret så langt funnet tre store biter på bakken vest for byen. 

Den opprinnelige romsteinen hadde sannsynligvis en størrelse på flere meter før den traff atmosfæren, gikk i oppløsning og eksploderte, sier Donald Yeomans ved NASAs program for såkalte jordnære objekter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer