SUPERJUPITER: Det er ekstremt sjeldent at astronomer greier å ta direkte bilder av eksoplaneter, kloder som går i bane rundt en annen stjerne. Her sier et team at de har greid å forevige en «Superjupiter» ved stjernen Kappa Andromeda, 168 lysår unna. Stjernen er skjult bak den svarte sirkelen. Foto: NAOJ / Subaru / J. Carson / College of Charleston / T. Currie / University Toronto
SUPERJUPITER: Det er ekstremt sjeldent at astronomer greier å ta direkte bilder av eksoplaneter, kloder som går i bane rundt en annen stjerne. Her sier et team at de har greid å forevige en «Superjupiter» ved stjernen Kappa Andromeda, 168 lysår unna. Stjernen er skjult bak den svarte sirkelen. Foto: NAOJ / Subaru / J. Carson / College of Charleston / T. Currie / University TorontoVis mer

- Tok bilde av ny kjempeplanet

En «superjupiter» som kan være 13 ganger mer massiv enn giganten i vårt solsystem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jupiter, den femte planeten fra sola, er gigantisk. Den får plass til over 1300 jordkloder, og er mer enn dobbelt så massiv enn alle de andre planetene i solsystemet - til sammen.

Men i forhold til den nyoppdagede planetkandidaten Kappa Andromedae b, forkortet til k And b, blir den likevel en pusling. Omtalt som en «superjupiter», blir objektet målt til å ha 13 ganger større masse enn vår hjemlige gassgigant.

Og ikke nok med det: Teamet, som ble ledet av Joseph Carson ved Max Plank-instituttet for astronomi, har greid å observere og avbilde objektet 168 lysår unna direkte.

Dette er sjeldent mulig i jakta på kloder utenfor solsystemet, såkalte eksoplaneter, som vanligvis drukner fullstendig i den intense lyset fra moderstjernen. Det blir som å se en flue i stadionbelysning.

SVÆR: Jupiter er solsystemets desidert største planet. Her er størrelsen sammenliknet med jorda. Foto/montasje: NASA
SVÆR: Jupiter er solsystemets desidert største planet. Her er størrelsen sammenliknet med jorda. Foto/montasje: NASA Vis mer

Av over 800 bekreftede eksoplaneter så langt, er det overveldende flertallet bare mulig å observere indirekte. Dette kan blant annet gjøres ved å måle endringen i lys når de passerer foran stjernen, eller at tyngdekraftspåvirkningen får stjernen til å «vakle».

Men det er noen forbehold her. En masse på 13 ganger Jupiters er veldig, veldig stort til en planet å være. «Superjupiteren» kan i stedet være en «mislykket stjerne», en brun dverg, som på mange måter havner mellom to stoler.

Trykk og temperatur har en velkjent sammenheng: Når det ene øker, øker også det andre. For å bli en ordentlig, skinnende stjerne, må en sky av gassmolekyler komprimeres nok til at trykket - og dermed temperaturen - inne i kjernen blir høy nok til å starte hydrogenfusjon.

Brune dverger er de som ikke greide å samle nok materie til å komme over denne terskelen. Mens de klarer å starte fusjon av en tyngre form for hydrogen, deuterium, får de ikke til å kjøre løpet fullt ut.

Astronomene bak funnet, som brukte Subaru-teleskopet på Hawaii, sier foreløpige bevis antyder at det er snakk om en veldig massiv planet, og ikke en lett brun dverg.

- Kappa Andromeda b stråler ut liknende infrarøde lys som andre store gassplaneter som er blitt avbildet direkte. I tillegg viser modeller for planetdannelse at massen til gassgiganter øker i takt med massen til moderstjernen. Siden stjernen i dette tilfellet er mellom 2,4 og 2,5 ganger massen til sola, vil det ikke være overraskende med en «superjupiter» her, skriver de i en uttalelse.

«Et interessant aspekt», påpeker de, er at moderstjernen i dette tilfellet er ganske ung. Og det er nettopp alderen som kan bekrefte eller avkrefte at det dreier seg om en ny planet. Astronom Phil Plait, som ikke var involvert i denne i oppdagelsen, forklarer:

- Alderen er viktig. Grunnen er at en gammel planet, som jorda, skinner ved at den reflekterer lys fra stjernen. En ung planet har fortsatt mye varme igjen etter dannelsen, og gløder av seg selv. Akkurat som et stykke glødene kull, avtar lysstyrken over tid, skriver Plait på bloggen Bad Astronomy.

Farge sier noe om temperatur. Jo blåere, dess varmere. Rødt er kaldest.

- Desto mer massiv en ung planet er, desto kraftigere og blåere gløder den. For Kappa Andromeda b, viser en modell at den har massen til 13 jupitere. En annen modell gir den massen til tolv. Dersom sistnevnte er korrekt, har vi en ekte planet. Men selv om den er enda mer massiv, kan andre faktorer også spille inn slik at den forblir en planet etter definisjonen, skriver Plait.