SJELDENT: Thomas Sannes, som bor i Oslo, så dette uvanlige fenomenet like etter midnatt natt til mandag. Det sterke lyset fra fullmånen ga inntrykk av at det kunne være en til litt til høyre.  Foto: THOMAS SANNES
SJELDENT: Thomas Sannes, som bor i Oslo, så dette uvanlige fenomenet like etter midnatt natt til mandag. Det sterke lyset fra fullmånen ga inntrykk av at det kunne være en til litt til høyre. Foto: THOMAS SANNESVis mer

Tok bilde av sjeldent himmelfenomen

- Kan ikke huske å ha sett noe liknende selv, sier meteorolog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du bilder av interessante eller uvanlige værfenomener? Ta kontakt med Dagbladets journalist her.

(Dagbladet): En flekk med klare, sterke farger på himmelen syd for Oslo fanget oppmerksomheten til Thomas Sannes like etter midnatt natt til mandag. «Jeg har aldri sett noe likende før», sier Sannes, som tok flere fotografier av fenomenet, til Dagbladet.

- Jeg tittet ut av vinduet mens jeg så på tv, så så masse farger. Jeg tok fram kameraet, og satte det på en søppeldunk som jeg snudde opp ned på verandaen. Lyset og fargene var veldig tydelige. Det hele varte i rundt 10-15 minutter, forteller han.

Meteorolog Roar Inge Hansen i Stormgeo sier Sannes har observert et kjent, men likevel svært sjeldent optisk fenomen som ble dannet av mandagens fullmåne.

- Dette er en bimåne. Det er det samme fenomenet som en bisol, men på nattestid, sier Hansen.

En bisol eller bimåne skyldes at sol- eller månelyset «brytes og reflekteres i små iskrystaller i fjærskyer seks til åtte kilometer oppe i atmosfæren», ifølge meteorologen, som sier det om natten, siden månen er mye mindre lyssterk enn sola.

- Det er sjelden du ser det, og jeg kan ikke huske å ha sett det selv. Men det har samme forklaring som den relativt vanlige bisolen, sier Hansen.

For at bimånen skal dannes må månen lyse svært sterkt, og selv det er vanligvis ikke nok til å fargelegge bimånen på måten Sannes sier han opplevde. Som oftest oppleves den bare som hvit, og ikke i regnbuens farger, ifølge Storm.no som først publiserte bildet.

- Det var det som var så spesielt. Den var ikke hvit, men hadde farger. Ikke like sterkt som på bildene, men de var tydelige, sier Sannes til Dagbladet.

REGNBUEFARGET: Fenomenet er nokså vanlig på dagtid, siden sola er svært mye mer lyssterk enn månen. Foto: Thomas Sannes
REGNBUEFARGET: Fenomenet er nokså vanlig på dagtid, siden sola er svært mye mer lyssterk enn månen. Foto: Thomas Sannes Vis mer