Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tok bilder gjennom flyvinduet. Nå er briten (19) spionsiktet

Da 19-åringen viste myndighetene bildene på telefonen, ble han anklaget for å spionere på det egyptiske militæret.

HELIKOPTER: Etter å ha sett innholdet på britiske Muhammed Fathi Abulkasem (19) var ikke de egyptiske grensevaktene i tvil. Nå er han siktet for spionasje. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
HELIKOPTER: Etter å ha sett innholdet på britiske Muhammed Fathi Abulkasem (19) var ikke de egyptiske grensevaktene i tvil. Nå er han siktet for spionasje. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De spurte Muhammed om å få se på telefonen hans, og han var samarbeidsvillig og ga dem telefonen, sier kusina Shareen Nawaz om hva som skjedde på flyplassen i Alexandria i Egypt 21. november.

Etter å ha sett innholdet på britiske Muhammed Fathi Abulkasem (19) var ikke de egyptiske grensevaktene i tvil.

Nå er 19-åringen, som er student ved universitetet i Manchester, anklaget for å ha spionert på Egypts militære styrker, skriver The Guardian.

Bilder av helikopter

Det Abulkasem er anklaget for, er å ha samlet informasjon om den egyptiske hæren. Han er varetektsfengslet i et egyptisk fengsel, og skal nå måtte stå for retten i en egyptisk militærdomstol, ifølge The Guardian.

Bakgrunnen for anklagen?

Bilder 19-åringen hadde på telefonen sin, som han tok under flyreisen til Egypt, ifølge The Guardian.

Gjennom flyruta skal Abulkasem ha tatt flere bilder av landskapet i det flyet landet, og på et eller flere av disse bildene skal det ha vært et egyptisk militærhelikopter.

Det skal ifølge den britiske avisa ha vært nok til å anholde og sikte 19-åringen.

ARRESTERT: Videoen rakk å få over en million visninger på få dager, og Shyma, ble arrestert i kort tid etter den ble offentliggjort i november. Les mer her: https://www.dagbladet.no/kultur/egyptisk-popstjerne-fengslet-i-to-ar-for-denne-musikkvideoen/69192686 Vis mer

Vil ikke kommentere

For familien til 19-åringen er det hele uforståelig.

- Jeg har en million slike bilder og videoer på telefonen. Bare se for deg et fly og hvor mange passasjerer som gjør dette, tar bilder av landskapet mens flyet lander, sier kusina Shareen Nawaz til The Guardian.

Familien til 19 år gamle Abulkasem har nå begynt en underskriftskampanje for å få britiske myndigheter og politikere til å bistå dem.

Egypts myndigheter har så langt ikke bekreftet noen ting i saken. De ønsker ei heller kommentere saken overfor avisa.

Det britiske utenriksdepartementet ønsker heller ikke å konkret kommentere saken overfor The Guardian, men har gitt en generell uttalelse.

«Vi søker å få mer informasjon fra egyptiske myndigheter etter arrestasjonen av en britisk person i Alexandria, samt få tilgang til for å yte konsulær bistand».

DET MUSLIMSKE BRORSKAP: I 1952, foran en jublende folkemengde, forteller Gamal Abdel Nasser om en samtale han har hatt med lederen for Det muslimske brorskap. Når han forteller om hijab-forslaget får den tidligere egyptiske presidenten hele salen til å le. Video: Arkiv Vis mer

«Mistenkelig» hotellbooking

19 år gamle Abulkasem er britisk statsborger, men skal den siste tida ha bodd i Tripoli i Libya for å hjelpe sin pleietrengende bestemor, ifølge avisa.

Han skulle til Alexandria på ferie, sammen med en libysk venn.

Men på flyplassen i Alexandria sto egyptiske myndigheter og ventet på venneparet.

Ifølge familien til Abulkasem skal hotellbookingen til de to ha blitt flagget som «mistenkelig».

- Hotellet visste ikke hvordan disse gutta så ut, og hvordan de var. Jeg vet ikke hva bookingen som skal ha gjort den mistenkelig, sier kusina til 19-åringen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!