Tok blodprøver av Per og Veronicas hunder

Drapsetterforskerne på Romerike har nå gått til det oppsiktsvekkende skrittet å ta blodprøver av Wandi og Ålldi - hundene til trippeldrapssiktede Per Kristian og Veronica Orderud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet har lagt fullstendig lokk på etterforskningen av trippeldrapet på Sørumsand. Dagbladet får imidlertid bekreftet at politiet 6. januar i år sendte en begjæring til forsvarerne Cato Schiøtz og Frode Sulland om tillatelse til å ta blodprøver av ekteparet Orderuds hunder. Advokatene ga tillatelse, og blodprøvene ble tatt for få uker siden.

- Jeg vil overhodet ikke kommentere hvor vi har sendt prøvene og hva som er bakgrunnen for at vi ba om en tillatelse, er alt politiinspektør Kristin Barth-Larsen ved Romerike politidistrikt vil si til Dagbladet.

Funn på sokken?

Men bakgrunnen kan være funn av organisk materiale på åstedet eller andre sentrale beslag i saken, for eksempel sokken som ble funnet ikke langt fra den moderne kårboligen på Sørumsand. Politiet kan forsøke å koble dette funnet til de to schæferhundene, som nå er tilbake på Orderud gård. Det nye hundesporet kan uansett være med på å kartlegge ekteparet Orderuds bevegelser - og eventuelt slå sprekker i, eller bekrefte, ekteparets forklaringer.

Henrik Bjarne Bruun, tidligere leietaker på Orderud gård, har hele tida hevdet at hundene ikke kan ha vært hjemme drapsnatta, natt til 22. mai i fjor. Spørsmålet er da hvor Wandi og Ålldi befant seg?

Første gang

Ekteparet Orderud sier at de var ute i hundegården som vanlig. Muligens kan det nye hundesporet gi politiet nye opplysninger om nettopp dette.

Genetiker Frode Lingaas ved Veterinærhøgskolen opplyser at de av og til får forespørsler fra politiet om hjelp. Men etter det Dagbladet får opplyst, er det første gangen dette er brukt i en så alvorlig sak.

Flere uvanlige metoder i drapsjakten
Flere uvanlige metoder i drapsjakten Vis mer

- Ved en blodprøve kan vi finne ut hvordan en hund ser ut genetisk. Som på et menneske er det mulig å lage en DNA-profil, og denne kan sammenliknes med spesielle individ. I tillegg kan selvsagt en blodprøve hjelpe oss å finne ut om dyret har fått i seg giftstoffer, om det er smittet av noe og eventuelle infeksjoner, sier Lingaas.

Vet ikke

Ingen kunne i går bekrefte overfor Dagbladet bakgrunnen for at politiet har konsentrert seg om de to schæferhundene. Heller ikke noen av forsvarerne vet hvorfor politiet har tatt blodprøver av hundene.

- Politiet har tidligere gjort en del funn i saken. Men man må jo spørre seg hvilke teorier som ligger bak dette? Det hadde vært greit å få vite hva politiet er på jakt etter, sier advokat Frode Sulland til Dagbladet.