Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tok bølgen for mistillit

Et knapt flertall i parlamentet jublet da statsminister Viktor Janukovitsjs regjering ble avsatt i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ODESSA (Dagbladet): Det bryr Jura, Ruslan, Vlasja og Vitalij seg lite om. Men de er glade for at frontfigurene i det ukrainske dramaet i går var enige om ikke å bruke vold.

-  Vi har alle stemt på Janukovitsj, og det er en skam at parlamentet ble presset av demonstranter i Kiev. Men for oss er det viktigere at vi får solgt poteter, enn hvem som blir president, sier Jura Grigorievitsj.

Deler fattigdom

De fire mennene i begynnelsen av 20-åra deler fattigdommen, slik de fleste ukrainere gjør. De deler også den knappe hundrelappen de tjener på en arbeidsdag. Med 25 kroner dagen har de omtrent en ukrainsk gjennomsnittsinntekt. Det er derfor poteter er viktigere enn presidenter, og stabilitet viktigere enn demokrati, for de fire. Og slik er det tross alt for de fleste av Ukrainas 48 millioner innbyggere.

Det er ingen tung politisk analyse som ligger bak de politiske sympatiene til Jura Grigorievitsj, Ruslan Suslanovitsj, Vlasja Ivanovitsj og Vitalij Skaragatisj.

-  Livet blir bedre, maten billigere og lønna høyere under Janukovitsj, sier Jura.

De fire mennene selger poteter på hovedveien fra Odessa ved Svartehavet til hovedstaden Kiev.

Kontrollerte medier

Framstillingen av virkeligheten er tatt fra den regjeringskontrollerte pressen, som beskriver opposisjonens kandidat Viktor Jusjtsjenko som en som vil skape dyrtid og arbeidsledighet. For her, som i resten av det østlige Ukraina, kommer ikke de nasjonale TV-nyhetene fra Kiev. Her er det de regionale mediene, som er styrt av Janukovitsj og hans folk, som råder grunnen.

-  Vi har sensur her nå. Jeg håper at avsettelsen av parlamentet gjør at vi får en mer balansert dekning, sier redaktør og leder av Jusjtsjenkos parti i Odessa, Volodymir Kurennij.

Han forklarer at i en by som Odessa er det bare ti prosent av husstandene som får inn de nasjonale TV-stasjonene, mens de lokale er kontrollert av oblatet, eller fylkesadministrasjonen.

Den politiske krisen i Ukraina ble flyttet enda mer i Jusjtsjenkos favør, da parlamentet med et knapt flertall på tre stemte for å avsette regjeringen og statsminister Janukovitsj. Men avtroppende president Leonid Kutsjma skrev ikke under på parlamentets vedtak, og det var i går uklart om han vil gjøre det. I så fall kan regjeringen sitte i 50 dager til.

Det kan Janukovitsj tjene på. For det var i går klare tegn på at de store demonstrasjonene lammer samfunnet og økonomien.

Prisen på matvarer stiger nå daglig i hovedstaden Kiev. Mange vareslag har økt med over 50 prosent den siste uka. En galopperende inflasjon vil ikke tjene Jusjtsjenko, som av mange velgere vil få skylda for de økonomiske problemene striden om presidentvalget skaper.

Avslutter blokade

Jusjtsjenko og Janukovitsj, og Leonid Kutsjma, ble sammen med forhandlere fra EU i går enige om å avstå fra vold, og blokaden av regjeringskontorene skal avsluttes. Kutsjma skal nå støtte et nyvalg, men alle venter på at høyesterett skal bli ferdig med behandlingen av klagene om valgfusk, som har skapt den politiske krisen.

Det er 11 000 klager fra opposisjonen om valgfusk i Janukovitsj-kontrollert land i øst, og 7000 klager om valgfusk i Jusjtsjenko-kontrollert land i vest.

Janukovitsj sa i går at han vil annullere den omstridte 2. valgomgangen 21. november. Men det er uklart om han støtter et nyvalg, slik Jusjtsjenko krever. De østlige regionene Donetsk og Luhansk bestemte i går å holde en folkeavstemning om økt selvstyre 9. desember. Kravene om løsrivelse er tonet ned.

GLEDE: Ei gruppe ukrainske opposisjonelle jubler over at parlamentet med et knapt flertall på tre stemte for å avsette regjeringen og statsminister Viktor Janukovitsj i går.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media