Tok dette bildet. To timer senere ble hun drept

Sunniva Ødegård (13) var ute med venner, tok videoer og bilder bare timer før hun ble drept.

DREPT: Sunniva Ødegård (13) ble brutalt drept på Varhaug i fjor. Foto: Privat
DREPT: Sunniva Ødegård (13) ble brutalt drept på Varhaug i fjor. Foto: PrivatVis mer

JÆREN (Dagbladet): Onsdag startet rettssaken mot den nå 18 år gamle mannen som tok livet av Sunniva Ødegård (13) på Varhaug 29. juli i fjor.

Før han inntok vitneboksen for å avgi sin forklaring om hva som skjedde drapsnatta, viste statsadvokat Nina Grande et bilde.

- Det vil komme rystende bilder i løpet av denne rettssaken. Jeg vil vise dette bildet av Sunniva slik at vi husker hvem hun var, sa statsadvokaten.

Bildet er tatt bare to timer før hun ble drept, da hun var ute å hygget seg med venner. Det ble ifølge statsadvokaten tatt mange videosnutter av det vennene holdt på med, men dette skal være ett av de siste bildene som er tatt av 13-åringen.

Sunniva Ødegårds familie var til stede i retten under tiltaltes forklaring.

VARHAUG-SAKEN: Onsdag starter rettssaken i Varhaug-saken. Det var mandag 30. juli i fjor at 13 år gamle Sunniva Ødegård ble funnet drept ved en sti i Varhaug. Reporter: Madeleine Liereng. Video: NTB Scanpix Vis mer

Tilfeldig offer

I vitneboksen forklarte den tiltalte 18-åringen at han jaktet et tilfeldig offer fordi han "ikke klarte omverden mer". Grunnen til at det var Sunniva som ble drept, var fordi hun tilfeldigvis kom gående.

Han uttalte at han trolig ikke hadde tatt livet av henne om han visste at hun bare var 13 år gammel.

I rettssakens første dag uttrykte han for første gang anger over å ha drept Sunniva.

- Jeg angrer på det jeg har gjort, sa han i vitneboksen.

- Jeg har drept en person. Det er ikke bra.

Han forklarte i retten at han slo 13-åringen i hodet med en hammer tre ganger, og at han ble dårlig av lyden underveis.

- Jeg slo så hardt jeg kunne, sa 18-åringen.

- Vanskelig

Drapssaken har preget det lille tettstedet Varhaug, med 3000 innbyggere. Sunniva Ødegårds familie har hatt det svært tøft siden drapet. Foreldrene har i perioder vært sykmeldt.

- Det har vært vanskelig og tungt å få alt presentert på nytt i enda flere detaljer, og det har vært mer fokus på det enn de hadde sett for seg. De føler de har fått noen svar, men det er fortsatt en del ubesvart. Det er mye han ikke husker eller vet, og en del som henger i lufta som kan bli tema i saken senere, sier bistandsadvokat Harald Øglænd.

Statsadvokat Nina Grande har lagt ned forbehold om at det kan legges ned påstand om forvaring mot den tiltalte 18-åringen. Dette er svært sjeldent når det gjelder personer som var under 18 år på gjerningstidspunktet, og noe forsvarer Tor Inge Borgersen vil bestride i retten.

- Det er en alvorlig handling. De har mistet dattera si i en grusom handling og ser for seg en streng straff, uten at vi har gått i detalj om antall år eller forvaring, men blir det forvaring vil de mene at det er riktig, sier han.

Familien er foreløpig ikke kjent med at den tiltalte 18-åringen nå sier at han angrer.

- Det var viktig for familien å høre og se tiltalte for å danne seg et inntrykk om hvem han er, sier bistandsadvokaten.