AstraZeneca-vaksinen

Tok dissens: - Har gått «all in»

David Benee Olsen er Norges mann i EMAs bivirkningskomité. Nå forklarer han hvorfor han tok dissens i møtet, som varte i ti timer.

NORGES MANN: David Benee Olsen, lege og seniorrådgiver ved Legemiddelverket, representerte Norge i bivirkningskomiteen i EMA. Foto: Privat
NORGES MANN: David Benee Olsen, lege og seniorrådgiver ved Legemiddelverket, representerte Norge i bivirkningskomiteen i EMA. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag ga Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) grønt lys til AstraZeneca-vaksinen, men varslet at de vil legge inn en advarsel om de alvorlige meldte bivirkningene inn i vaksinens preparatomtale.

Det er registrert seks tilfeller i Norge, der vaksinerte har fått alvorlige tilfeller av blodpropp. Fire personer har dødd. Det er ikke konkludert med at AstraZeneca-vaksinen er årsaken, men den er satt på pause mens dette utredes.

I forkant av EMAs beslutning var det et møte i Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC), hvor Norge er representert.

I møtet tok Norge, som eneste land, dissens. Lege og seniorrådgiver David Benee Olsen i Legemiddelverket argumenterte med at det ikke var nok med en advarsel, men at dette bør inn i bivirkningslista.

- Det er ikke uvanlig at noen tar dissens. Vi ser på data som kan tolkes ulikt. Jeg er overbevist om at man ikke kan utelukke en sammenheng mellom de meldte tilfellene og vaksinen, sier han til Dagbladet.

Han understreker at han ikke kan uttale seg om selve møtet og diskusjonen som foregikk der. Møtet varte i ti timer, opplyser Olsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer