Tok Einstein feil, eller var kabelen løs?

Forklaringen på partiklene som gikk fortere enn lyset kan ha vært en løs kabel.

SENSASJON ELLER FEIL? Opera-eksperimentet ved Gran Sasso-laboratoriet i Italia skapte overskrifter i september i fjor, da de hevdet å ha målt akselerert partikler opp i en hastighet høyere en lysets. Foto: Reuters/INFN/Scanpix
SENSASJON ELLER FEIL? Opera-eksperimentet ved Gran Sasso-laboratoriet i Italia skapte overskrifter i september i fjor, da de hevdet å ha målt akselerert partikler opp i en hastighet høyere en lysets. Foto: Reuters/INFN/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Annonse

Ifølge Albert Einsteins relativitetsteori finnes det ikke noe i universet som beveger seg fortere enn lyset. Derfor vakte det oppsikt da fysikere ved CERN-laboratoriet utenfor Genève gjorde et eksperiment hvor en spesiell type partikler, nøytrinoer, tilsynelatende føk av gårde ørlite grann raskere enn lyshastigheten.

Men kanskje er det ikke nødvendig å skrive om relativitetsteorien likevel. For årsaken til de merkelige måleresultatene kan rett og slett ha vært en løs fiberoptisk kabel, ifølge nettstedet ScienceInsider.

Kabelen forbinder en GPS-mottaker med en datamaskin, skriver nettstedet, med henvisning til opplysninger fra anonyme CERN-kilder. GPS-mottakeren brukes til målinger av nøytrinoene. Forskerne oppdaget at signalene gikk raskere gjennom kabelen da de festet den bedre, og mistenker at det var denne tidsforskjellen som gjorde at de først trodde nøytrinoene hadde løpt løpsk.

En talsmann for laboratoriet, James Gillies, bekrefter at forskerne kan ha funnet forklaringen på målingene som ble gjort i fjor. De tviler nå på om de opprinnelige resultatene kan ha vært riktige, men skal gjennomføre nye tester for å undersøke saken nærmere.

(NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer